Acasă IT News Este oficial: producătorii de programe antivirus, spionați de agențiile speciale americane și...

Este oficial: producătorii de programe antivirus, spionați de agențiile speciale americane și britanice

18
NOTĂ: Acest blog nu conţine advertoriale (articole sponsorizate/articole plătite), dar unele articole pot conține linkuri de afiliere. Susțineți acest blog cumpărând software prin aceste linkuri. Mulțumesc!
NOTE: This blog does not contain advertorials (sponsored articles/paid articles), but some articles may contain affiliate links. Support this blog by purchasing software through these links. Thank you!
Noi documente scoase la iveală de fostul spion american Edward Snowden arată că interceptările făcute de Agenția de Securitate Națională a Statelor Unite și serviciile de informații britanice ținteau inclusiv companiile producătoare de antiviruși.
Scopul spionilor era să fie mereu cu un pas înaintea creatorilor de programe antivirus pentru a-și păstra avantajul în culegerea de informații din mediul online, arată Business Insider, citat de Business24.
Hackeri guvernamentali


Noile documente, publicate de portalul The Intercept arată că serviciile de informații din Statele Unite și Marea Britanie foloseau tehnici specifice infractorilor cibernetici pentru a intra în posesia datelor prelucrate de cele mai mari companii de securitate online. Printre țintele spionilor se numără și dezvoltatorii de programe antivirus de la compania rusă Kaspersky Lab.


Folosind un program software care le permitea să monitorizeze fluxul de date al companiei, precum și e-mailurile schimbate între angajații Kasperky și clienții firmei, serviciile de spionaj au adunat constant date despre vulnerabilitățile programelor de protecție.


Spionarea companiilor de programe antivirus este considerată o operațiune de importanță strategică, cred analiștii de date. În acest fel, serviciile de informații pot dobândi date importante despre vulnerabilitățile sistemelor de protecție și cunoștințe vaste despre cum pot fi manipulate acestea pentru a asigura accesul în cele mai opace servere și computere.


Datele oferite de fostul spion NSA Edward Snowden arată că agentia americană a reușit să intre în posesia unei adevărate comori informaționale.


Printre acestea: date despre utilizatori „scurse” în comunicarea dintre angajații companiei; mailuri private trimise către Kaspersky, o listă a noilor viruși care amenință sistemele de protecție etc. Acest tip de cyber-spionaj a devenit o activitate comună pentru serviciile de informații din lumea întreagă, acestea folosind vulnerabilitățile sistemelor de protecție pentru a-și ascunde cât mai bine urmele în atacurile din mediul online.


Raportul arată că agențiile de spionaj au declanșat un adevărat joc de-a șorecele și pisica cu companiile producătoare de programe antivirus. În special Statele Unite și Marea Britanie au declanșat operațiuni agresive de cercetare a vulnerabilităților programelor antivirus, folosind inclusiv viruși creați în acest sens.



Mai mult, guvernele acestor țări au căutat să aibă o acoperire legală în fața posibilelor acuzații de manipulare a programelor antivirus protejate de drepturile de autor.


Celelalte ținte ale agențiilor speciale americane și britanice – Sursa: The Intercept


Reacția oficialilor de la Kasperky nu s-a lasat prea mult așteptată



„Este extrem de îngrijorător faptul că organizații guvernamentale ne țintesc pe noi în loc să se concentreze împotriva unor inamici comuni, subminând programele de securitate care ar trebui să ne protejeze pe toți.


Oricum, nu este o supriză prea mare. Am depus eforturi considerabile pentru a proteja utilizatorii finali de tot felul de adversari, incluzând aici atât infractorii cibernetici, cât și operațiunile de cyber-spionaj derulate de agenții guvernamentale”, se arată într-un comunicat.


Nu este singura operațiune care vizează îndeaproape activitatea programatorilor de la Kasperky Lab. La începutul acestei luni, oficialii companiei rusești au admis că au fost victima unui atac de amploare declanșat de hackeri din Israel.