Acasă Diverse Edward Snowden: NSA spionează utilizatorii de Bitcoin

Edward Snowden: NSA spionează utilizatorii de Bitcoin

6
NOTĂ: Acest blog nu conţine advertoriale (articole sponsorizate/articole plătite), dar unele articole și pagini pot conține linkuri de afiliere. Susțineți acest blog cumpărând software prin aceste linkuri. Mulțumesc!
NOTE: This blog does not contain advertorials (sponsored articles/paid articles), but some articles and pages may contain affiliate links. Support this blog by purchasing software through these links. Thank you!

Edward Snowden a oferit presei un document al Agenției Naționale de Securitate a SUA (NSA) în care sunt dezvăluite programe de urmărire a utilizatorilor bitcoin.

Edward Snowden: NSA spionează utilizatorii de Bitcoin

Conform unui raport al Intercept, comania de media a obținut documente clasificate de la Edward Snowden care indică faptul că supravegherea tranzacțiilor de criptomonede bitcoin este o prioritate a NSA, scrie condesk.com.

NSA nu doar ar fi urmărit registrul bitcoin, ci ar fi analizat traficul de internet la nivel global și ar fi folosit software pentru a determina identitatea deținătorilor monedei virtuale. Raportul citat sugerează că agenția a colectat informații private precum parole ale utilizatorilor bitcoin, activitatea de internet și date de identificare ale dispozitivelor acestora.

Conform raportului, NSA monitorizează activitățile online ale utilizatorilor de bitcoin din 2013 cu ajutorul unui program numit OAKSTAR și cu ajutorul unui subprogram OAKSTAR numit MONKEYROCKET.

Brian de Vallance, membru al Departamentului de securitate internă al SUA a precizat într-o scrisoare din 2013 care era adresată Congresului american că este îngrijorat cu privire la folosirea monedelor virtuale de către organizațiile infracționale, fiind recunoscută nevoia luării unei măsuri „agresive” asupra acestui trend, scrie bitcoin.com.

Edward Snowden a dezvăluit care sunt măsurile „agresive” luate de Agenția Națională de Securitate a SUA cu privire la acest trend. Conform documentului, investigațiile realizate de SUA asupra deținătorilor de bitcoin sunt realizate fără un mandat din partea unui procuror. Apărătorii drepturilor civile din Statele Unite spun că urmăriții penal au dreptul să știe cum au intrat autoritățile în posesia dovezilor.

Moneda virtuală bitcoin era „prioritatea numărul unu” a agenției care urmărea și alte două monede virtuale, una dintre ele fiind predecesorul Bitcoin, Liberty Reserve. Conform raportului, NSA s-a folosit de faptul că poate culege foarte multe informații legate de traficul pe internet pentru a identifica tranzacțiile bitcoin și utilizatorii acestor tranzații, scrie Motherboard.

Deși pare destul de sofisticat, nu se știe cât de eficient este sistemul de urmărire bitcoin al NSA. Cu toate acestea, Bitcoin nu este cea mai privată criptomonedă care există, tehnologia blockchain folosită fiind complet transparentă pentru oricine. Monero și ZCash folosesc tehnici menite să creeze confuzie sau criptare avansată într-o încercare de a îmbunătăți modelul de confidențialitate al Bitcoin.

SURSA