Acasă IT News Dispozitivele mobile devin noua țintă pentru atacuri cu spam și malware

Dispozitivele mobile devin noua țintă pentru atacuri cu spam și malware

33
NOTĂ: Unele articole și pagini pot conține linkuri de afiliere. Susțineți acest blog cumpărând software prin aceste linkuri. Mulțumesc!
NOTE: Some articles and pages may contain affiliate links. Support this blog by purchasing software through these links. Thank you!
Conform celui mai recent raport Kaspersky Lab Security Bulletin, volumul de email-uri de spam a scăzut in 2015 la 55,28% din traficul total de email-uri – o diminuare cu 11,48%, comparativ cu anul precedent. Scăderea semnificativă a acestora poate fi atribuită popularității în creștere a platformelor legale de publicitate pe rețelele de socializare, a serviciilor de reduceri etc.


Printre tendințele identificate în raportul Kaspersky Lab se numără următoarele: peste trei sferturi (79%) dintre toate email-urile trimise au fost sub 2 kb, ceea ce arată o scădere importantă a dimensiunilor unui email în campaniile de spam din ultimii ani. Instituțiile financiare cum sunt băncile, sistemele de plată și magazinele online au fost atacate cel mai frecvent cu email-uri de phishing (34,33%, o creștere cu 5,59%). 

În 2015 infractorii cibernetici au continuat să trimită email-uri false de pe dispozitive mobile și notificări din aplicații, conținând programe malware sau mesaje publicitare. Noile metode includ răspândirea de malware în format .apk (fișiere Android) și .jar (arhive ZIP conținând un program în Java). În plus, infractorii cibernetici au mascat un troian criptat pentru dispozitive mobile în spatele unui fișier care conținea update-uri pentru Flash Player. După declanșare, imaginile, documentele și fișierele video cu malware-ul criptat de pe acel dispozitiv făceau ca utilizatorii să primească un mesaj în care li se solicită să plătească o taxă pentru decriptarea fișierelor. 

“Faptul că folosim tot mai frecvent dispozitivele mobile în viața de zi cu zi pentru schimb de mesaje și date, precum și pentru accesul la conturile bancare și verificarea lor, s-a tradus prin mai multe oportunități de exploatat de către infractorii cibernetici. Programele malware pentru dispozitive mobile și mesajele spam frauduloase cresc în popularitate, iar eforturile de a păcăli victimele devin tot mai sofisticate, de la an la an. Apar aplicații care pot fi folosite de infractori atât direct (pentru a trimite mesaje spam, inclusiv unele care conțin malware), cât și indirect (prin email-uri de phishing). Utilizatorii de dispozitive mobile trebuie, prin urmare, să fie în alertă, pentru că activitățile infracționale din acest domeniu vor crește, cel mai probabil, pe măsură ce noi ne bazăm tot mai mult pe dispozitive”, avertizează Daria Loseva, Spam Analysis Expert la Kaspersky Lab. 

SUA rămân ce mai mare sursă de spam (15,2%), locul doi fiind ocupat de Rusia (6,15%), în timp ce China îi cedează Vietnamului a treia poziție (6,12%). De cealaltă parte, Germania a fost cea mai afectată victimă, cu 19,06% dintre atacurile cu spam – o creștere cu 9,84% față de 2014, urmată de Brazilia, care a înregistrat 7,64% – creșterea cu 4,09% față de 2014 a făcut-o să urce de pe a șasea poziție. Și Rusia a urcat de pe al treilea loc, pe al optulea, de la 3,06%, la 6,03% atacuri cu spam în 2015. 

Subiectele fierbinți de spam ale anului 

Chiar dacă Jocurile Olimpice din Brazilia nu au avut încă loc, escrocii au început deja să folosească acest eveniment, trimițând email-uri care anunță false câștiguri la loto și îi cer destinatarului să completeze un formular cu datele personale. În cadrul acestor atacuri, au fost create email-uri cu documente pdf în attach, poze sau alte elemente grafice, menite să păcălească filtrele anti spam.
Frauda “nigeriană” a folosit situația politică din Ucraina, războiul civil din Siria, alegerile din Nigeria și cutremurul din Nepal, pentru a profita de empatia destinatarilor, printr-un conținut credibil. Aceste email-uri solicitau sprijin material pentru o persoană aflată într-o situație grea. 

noua țintă pentru atacuri cu spam și malware
Țări sursă de spam
Puteți citi mai multe despre acțiunile de spam și phishing din 2015 pe Securelist.com.