Acasă IT News DIICOT avertizează: plățile cu cardul nu sunt sigure

DIICOT avertizează: plățile cu cardul nu sunt sigure

9
NOTĂ: Acest blog nu conţine advertoriale (articole sponsorizate/articole plătite), dar unele articole și pagini pot conține linkuri de afiliere. Susțineți acest blog cumpărând software prin aceste linkuri. Mulțumesc!
NOTE: This blog does not contain advertorials (sponsored articles/paid articles), but some articles and pages may contain affiliate links. Support this blog by purchasing software through these links. Thank you!
De fiecare dată când facem o plată cu cardul este posibil ca datele să ne fie furate de hackeri, avertizează Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT).


Criminalii cibernetici reușesc să infecteze sisteme informatice din spatele POS-urilor și să înregistreze de pe banda magnetică informațiile personale, arată Digi 24.

„La un POS cu atât mai puțin ar putea să observe că sistemul în realitate care manageriază plata, nu în sine POS-ul, este manipulat. Prin infectarea stațiilor la care sunt conectate aceste POS-uri se realizează finalmente infracțiunea de obținere a datelor”, explică Ioana Albani, șeful Serviciului Cybercrime al DIICOT.

Specialiştii spun că datele personale ale cumpărătorilor pot fi stocate pe un calculator sau transmise spre alte reţele printr-o conexiune de internet. 

Miza este uriașă, deoarece datele pe care pun mâna în mod ilegal sunt vândute, iar pe piața neagră ele valoreaza și 5.000 de euro.

Există o problemă importantă, deoarece cumpărătorul nu are nicio putere și singura varianta este ca magazinele să aibă sisteme informatice bine păzite.

„Ar trebui să aibă la zi actualizat antivirusul. Dar asta este doar o parte. Să aibă actualizate procedurile și procedeele de protecție ale calculatorului, ale sistemului pe care operează”, a mai spus Ioana Albani.

În România, la sfârșitul anului trecut, erau active 12 milioane de carduri de debit, iar în magazinele, benzinăriile și farmaciile din țara noastră sunt peste 130.000 de sisteme de plată cu cardul.