FLASH DEALS

Detectorul AI care clasează ca ”fake news” publicații mari din România

În contextul pericolului reprezentat de noul coronavirus, dar mai ales a nenumăratelor știri care apar fără încetare în media românească în legătură cu acest subiect, există un instrument care promite să identifice site-urile de fake news. Am testat câteva site-uri “mari” cu acest instrument, pentru a afla cum vede inteligența artificială presa online din România. 

Cu ajutorul instrumentului Fake News Detector AI am testat site-uri ca Ziare.com, HotNews.ro, Agerpres.ro, Digi24.ro, Adevărul.ro, Mediafax.ro și Antena3.ro. Dintre toate, doar Agerpres și Digi24 au trecut testul, celelalte fiind clasificate de către detectorul AI ca surse nesigure.

Detectorul AI care clasează ca ”fake news” publicații mari din România

Mai există și extensia Rubrika (pentru Google Chrome), care vânează fake news-urile din România. Rubrika îți pune la dispoziție toate datele despre știrile cu care te întâlnești, așa încât să consumi știri în mod responsabil, atunci când ești pe un website de știri sau îți verifici feed-ul de Facebook. Toate datele despre sursele de știri sunt generate conform unui algoritm obiectiv ce îți indică scorul de încredere al domeniului web și alte informații prin care înțelegi contextul mai larg al sursei respective de informare. Prin toate aceste informații, vei putea să evaluezi cât de încredere este sursa știrii pe care o citești.