Acasă Online De unde vine numele de Black Friday?

De unde vine numele de Black Friday?

14
NOTĂ: Acest blog nu conţine advertoriale (articole sponsorizate/articole plătite), dar unele articole pot conține linkuri de afiliere. Susțineți acest blog cumpărând software prin aceste linkuri. Mulțumesc!
NOTE: This blog does not contain advertorials (sponsored articles/paid articles), but some articles may contain affiliate links. Support this blog by purchasing software through these links. Thank you!
Black Friday, un fenomen al cărui nume se află în perioada asta pe buzele tuturor, fie că sunt ei proprietari de magazine sau consumatori, își are originea, evident, în Statele Unite ale Americii, țară cunoscută pentru înclinația sa destul de timpurie către consum.


Există mai multe variante de adevăr al nașterii acestui fenomen. Una din ele susține că ar avea legătură cu marea criză pe piaţa aurului din anul 1869, care a picat într-o vineri, pe care a înnegrit-o iremediabil, din punct de vedere economic, desigur, de la atâtea pierderi.

O altă posibilă variantă, ceva mai palpabilă, ar avea legătură cu imensele cozi la magazine și numeroase ambuteiaje produse în orașul Philadelphia, din zilele din preajma sărbătorii de Ziua Recunoștinței, din anii ’60. Se spune că acest termen ar fi fost folosit de către polițiști, aceștia fiind depășiți de situație.

O altă presupusă sursă a acesui nume ar avea legătura cu modul în care comercianții își înregistrau bilanțul contabil. Aceştia ţineau evidenta contabilă în două categorii: pierderi cu cerneală roşie şi profituri cu cerneală neagră, însă Taylor-Blake – membru al American Dialect Society dezminte acest fapt.

Sărbătoarea preţurilor mici însă, a continuat să fie sărbătorită an de an iar în 1961 s-a încercat chiar redenumirea evenimentului în Big Friday, după cum povesteşte Taylor-Blake. Mulţi specialişti erau ingrjorati de conotaţiile cuvântului Black ce ar fi putut avea efecte negative în comportamentul consumatorilor.

Desigur, astăzi ştim cu toţii că această încercare a fost nereuşită şi acest eveniment de o zi a luat amploare şi durează acum de la 4 zile până o săptămână. Şi pentru că această perioadă este atât de profitabilă, au apărut şi alte evenimente similare: Grey Thursday (Joia premergătoare Black Friday) sau Cyber Monday (prima luni după Black Friday).

Aşadar, încetul cu încetul, ziua cumpărăturilor se transformă într-o lună a cumpărăturilor la preţuri avantajoase, începând cu sfârşitul lunii noiembrie până la perioada sărbătorilor de Crăciun.