FLASH DEALS

De ce distribuie oamenii fake news pe social media?

Un studiu publicat în revista Psychology Science afirmă că, contrar concluziilor de până acum, oamenii ar răspândi fake news-urile pentru că nu reușesc să își dea seama dacă conținutul este real sau fals. De vină nu ar fi însă lipsa capacității de a face o distincție, ci că aceștia nu ar acorda destulă atenție conținutului.

De ce distribuie oamenii fake news pe social media?

„Oamenii presupun adesea că dezinformarea și știrile false sunt partajate online, deoarece oamenii sunt incapabili să distingă ceea ce este adevărat și ceea ce este fals. Cercetările noastre dezvăluie că nu este neapărat cazul. În schimb, descoperim că oamenii tind să împărtășească informații false despre COVID. -19 pe rețelele de socializare, deoarece pur și simplu nu reușesc să se gândească la acuratețe atunci când iau decizii despre ce trebuie să împărtășească cu ceilalți”, a declarat autorul principal al studiului, Gordon Pennycook, de la Universitatea din Regina, Canada, într-un comunicat de presă.

Cercetătorii au supus 1700 de adulți la două teste diferite. În primul, participanților li s-a cerut să indice care titluri, prezentate sub forma unor postări de Facebook, li se par veridice. E important de menționat că, înainte de a supune voluntarii acestui test, echipa a adunat 15 titluri false și 15 adevărate despre Covid-19, pe care ulterior le-au trecut printr-un proces riguros de fact-checking.

Primul studiu relevă că oamenii au mai multe șanse să distribuie fake news dacă s-au bazat pe intuiție. De asemenea, ei au descoperit că, în general, oamenii nu s-au gândit foarte mult la exactitatea informațiilor când au luat contact cu aceste postări.

În cadrul celui de-al doilea test, respondenților li s-a cerut să judece cât de precise sunt informațiile dintr-un titlu prezentat înaintea altuia. Ordinea în care participanții au văzut postările au influențat drastic modul în care aceștia au cotat celelalte știri.

SURSA