Acasă Diverse Curățenia de primăvară

Curățenia de primăvară

44
NOTĂ: Acest blog nu conţine advertoriale (articole sponsorizate/articole plătite), dar unele articole și pagini pot conține linkuri de afiliere. Susțineți acest blog cumpărând software prin aceste linkuri. Mulțumesc!
NOTE: This blog does not contain advertorials (sponsored articles/paid articles), but some articles and pages may contain affiliate links. Support this blog by purchasing software through these links. Thank you!

Primăvara a venit de ceva timp și, pentru mulți, există dorința de a face curățenie prin casă. În timp ce nevoia de a curăța și de a face ordine poate părea evidentă, nu se poate spune același lucru și despre curățenia digitală.

Iată câteva sfaturi rapide pentru a vă pune în ordine viața digitală și pentru a stabili noi obiceiuri digitale:

Curățenia de primăvară

COPII DIGITALE DE REZERVĂ – Acest prim pas este și poate cel mai important și e bine să îl faceți înainte de a trece la altele. Oricât de în siguranță și protejați ați fi, la un moment dat veți avea nevoie de copii digitale de rezervă (backup) pentru a recupera informații importante. Motivele pot include defecțiuni ale hard disk-ului, pierderea unui dispozitiv și infectarea cu un program tip malware cum ar fi virușii ransomware. Crearea și programarea automată a copiilor de rezervă vă asigură posibilitatea de recuperare a celor mai importante informații pentru dvs.

ȘTERGEREA – Ștergeți orice program de pe calculator sau aplicație mobilă pe care nu le folosiți. Unele aplicații necesită mult spațiu de stocare, pot introduce noi vulnerabilități sau pot încetini dispozitivele folosite. Cu cât aveți mai puține aplicații cu atât sistemul și informațiile dvs. vor fi mai în siguranță. Multe dispozitive arată cât timp a trecut de când nu ați folosit o aplicație. Dacă au trecut mai multe luni, este posibil să nu aveți nevoie de acea aplicație!

ACTUALIZARE – Actualizați-vă toate dispozitivele și aplicațiile și permiteți actualizarea automată ori de câte ori este posibil. Astfel, dispozitivele și aplicațiile rămân actualizate, au o viteză mai bună de procesare și devin mai greu de atacat.

PAROLE – Verificați-vă parolele. Dacă folosiți aceeași parolă pentru mai multe conturi, schimbați-le astfel încât fiecare cont să aibă o parolă unică. Nu vă puteți aminti toate parolele unice? Luați în considerare utilizarea unui administrator de parole. În ultimul rând, activați autentificarea cu doi factori (2FA) ori de câte ori este posibil, în special pentru conturile de email sau financiare.

CONTURI FINANCIARE – Asigurați-vă că aveți activate alertele pentru conturi bancare, cărți de credit sau fonduri de pensie, pentru a fi notificați de fiecare dată când o tranzacție este efectuată, în special pentru achiziții considerabile și transferuri de bani. Cu cât observați mai repede o activitate frauduloasă cu atât mai repede o puteți opri. În funcție de țara în care locuiți, înghețarea liniei de credit poate fi una din cele mai eficiente modalități de a vă proteja identitatea.

NAVIGATORUL – Verificați toate programele de completare (gen add-on și plugin) instalate în navigatorul dvs. Verificați setările legate de permisiuni; au aceste programe nevoie să vă acceseze locația, parolele și listele de contacte? Dacă nu mai folosiți anumite programe de completare și aveți temeri legate de confidențialitate, ștergeți-le.

REȚELE DE SOCIALIZARE – Verificați-vă prezența online și luați-o în stăpânire. Analizați-vă setările de confidențialitate și ștergeți pozele sau videoclipurile care nu mai sunt accesate sau necesare. De asemenea, vă puteți căuta numele prin intermediul motoarelor de căutare pentru a vedea ce informații există despre dvs. Nu uitați, e bine să limitați cantitatea de informații împărtășite cât și persoanele cărora doriți să le transmiteți informația.

BIROUL – Faceți ordine în sertarele biroului, ștergeți unități de stocare a datelor mai vechi (hard drive și memoriiUSB) și distrugeți notițele adezive cu prea multe informații. Puteți investi într-un distrugător de documente dacă nu aveți deja unul.

EMAIL – Curățați fișierele de email, ștergeți ce este nefolositor și organizați fișierele de care aveți nevoie. Acordați o atenție deosebită documentelor cu informații sensibile, cum ar fi data nașterii sau codul numeric personal, e bine să le ștergeți din inbox!

Deși curățenia de primăvară în viața digitală poate părea o sarcină grea, fiți siguri că dispozitivele și informațiile dvs. vor fi mult mai în siguranță și mai protejate. Dacă pare a fi prea mult, puteți alege doar câteva din sfaturile de mai sus. 

SURSA