NOTĂ: Acest blog nu conţine advertoriale (articole sponsorizate/articole plătite), dar unele articole și pagini pot conține linkuri de afiliere. Susțineți acest blog cumpărând software prin aceste linkuri. Mulțumesc!
NOTE: This blog does not contain advertorials (sponsored articles/paid articles), but some articles and pages may contain affiliate links. Support this blog by purchasing software through these links. Thank you!
Probabil ați auzit termeni precum virus, troian, ransomware sau rootkit, atunci când oamenii discută despre securitatea cibernetică. Acestea sunt diverse tipuri de programe folosite de răufăcători pentru a infecta calculatoarele și alte dispozitive. Odată instalate, acestea pot face orice își doresc ei.
Aflați ce sunt programele malware, ce pericole comportă și, mai ales, ce puteți face pentru a vă proteja de ele.
1. Ce sunt programele malware?
[su_dropcap]S[/su_dropcap]implu spus, programele malware sunt programe de calculator folosite pentru scopuri rău intenționate. De fapt termenul „malware“este o combinație dintre cuvintele mallicious — rău intenționat și software — program de calculator. Răufăcătorii instalează programe malware în calculatorul dumneavoastră sau pe alte dispozitive pentru a obține controlul asupra lor. Odată instalat, programul malware poate permite răufăcătorilor să vă urmărească activitățile online, pentru a vă fura parolele sau fișierele sau pentru a vă folosi calculatorul ca mijloc de atac asupra altora.
Programele malware pot prelua controlul asupra fișierelor dumneavoastră, cerându-vă să plătiți răscumpărare pentru a le recupera. Mulți își închipuie că programele malware sunt o problemă întâlnită doar pe calculatoarele cu Windows. Din nefericire, programele malware pot infecta orice dispozitiv, de la calculatoarele MacIntosh și dispozitivele mobile până la echipamentele DVR sau camerele video de supraveghere. Cu cât infectează mai multe calculatoare și alte dispozitive, cu-atât mai mari sunt câștigurile răufăcătorilor. În consecință, oricine este o posibilă victimă, inclusiv dumneavoastră.
Un astfel de program maliţios poate fi instalat dacă accesezi:
- Descărcarea de pe internet a unor programe software gratuite care conțin, în secret, programe malware;
- Descărcarea unor programe legitime care, în secret, vin la pachet cu programe malware;
- Un program nelicenţiat, precum jocuri ilegale, crack-uri pentru anti-spyware/antivirus şi alte descărcări similare;
- Link-uri din email-urile dubioase;
- Ataşamente din email-urile dubioase;
- Website-uri şi reclame de tip pop-up înşelătoare;
- Postări sau mesaje de tip spam pe rețelele sociale.
2. Probleme create de virușii instalați
[su_dropcap]N[/su_dropcap]eplăcerile pe care ţi le crează viruşii cibernetici depind de tipul virusului. Pierderea de bani şi date personale este cea mai comună problemă cauzată.
De asemenea, victimele unui virus pot avea probleme legate de:
- Modificarea setărilor în browser;
- Schimbarea motorului de căutare și a paginii de start / paginii principale;
- Apariţia reclamelor de tip pop-up nedorite și enervante;
- Redirecţionări către website-uri maliţioase;
- Încetiniri ale sistemului și probleme la pornirea unui program/aplicație legitime;
- Apariţia unor scanări false de sistem;
- Modificări ale setărilor sistemului și diminuarea securității generale;
- Degradarea performanţei generale a sistemului şi cauzarea instabilităţii acestuia.
3. Protejați-vă: Stopați programele malware
[su_dropcap]A[/su_dropcap]ți putea crede că tot ce aveți de făcut este să instalați un program de securitate, cum ar fi un antivirus, și sunteți protejați. Din păcate un antivirus nu poate stopa orice program malware. Infractorii cibernetici inovează permanent, dezvoltând noi programe malware mai sofisticate, ce se pot sustrage detecției. În multe privințe s-a ajuns la o veritabilă ”cursă a înarmării”, iar băieții răi sunt de obicei cu un pas înainte.
Cum nu vă puteți baza doar pe programul antivirus, iată câțiva pași suplimentari pe care trebuie să-i parcurgeți pentru a vă proteja:
- Răufăcătorii infectează deseori calculatoare și alte dispozitive exploatând vulnerabilități prezente în programele de pe acestea. Cu cât sunt mai recente programele pe care le aveți, cu atât mai puține vulnerabilități sunt prezente pe sistemele dumneavoastră și este mai dificil pentru infractori să le infecteze. Asigurați-vă că sistemul de operare, aplicațiile, programul de navigare online și extensiile acestuia și dispozitivele pe care le aveți sunt permanent actualizare, mereu la zi. Cel mai ușor mod de a vă asigura de asta este activarea actualizării automate, acolo unde este posibil.
- O modalitate răspândită prin care infractorii infectează calculatoarele și dispozitivele mobile este creând aplicații false, publicându-le pe Internet și apoi păcălindu-vă să descărcați și să instalați una dintre ele. Descărcați și instalați aplicații numai din magazinele online de încredere. De asemenea, feriți-vă de aplicațiile recent apărute, care au puține recenzii pozitive, sunt actualizate rareori sau au un număr redus de descărcări. Dacă nu mai folosiți un program sau o aplicație mobilă, ștergeți-o.
- Răufăcătorii păcălesc deseori oamenii determinându-i să instaleze programe malware pentru ei. De exemplu, ei vă pot trimite un email care pare legitim și care conține un fișier atașat sau o adresă. Poate că email-ul pare că vine de la o bancă, sau de la un prieten. În fapt, dacă veți fi deschis fișierul atașat sau veți fi accesat adresa din mesaj, aceasta va fi activat codul răufăcător care instalează programul malware pe sistemul dumneavoastră. Dacă un mesaj are un pronunțat ton de urgență sau pare ceva prea bun ca să fie adevărat, poate fi un atac. Fiți suspicioși, simțul realității este deseori cea mai bună defensivă.
- Faceți periodic copii de siguranță sistemului și fișierelor dumneavoastră folosind un serviciu cloud sau depozitați aceste copii într-un loc sigur, cum ar fi discurile externe amovibile. Aceasta protejează copiile de siguranță în cazul în care un program malware încearcă să le cripteze sau să le șteargă. Copiile de siguranță sunt critice, deseori fiind singura modalitate în care puteți să vă refaceți sistemul după o infecție cu programe malware.
În concluzie, cea mai bună defensivă față de programele malware este să vă mențineți toate programele și dispozitivele permanent actualizate, să instalați un program antivirus de încredere și să fiți vigilenți oricând cineva încearcă să vă înșele sau să vă păcălească să vă infectați sistemul personal. Când toate acestea eșuează, copiile de siguranță făcute cu regularitate sunt singura care de recuperare.