NOTĂ: Unele articole pot conține linkuri de afiliere. Susțineți acest blog cumpărând software prin aceste linkuri. Mulțumesc!
NOTE: Some articles may contain affiliate links. Support this blog by purchasing software through these links. Thank you!
Crăciunul, cel mai așteptat moment al anului, se apropie și nu vine pur și simplu, ci cu o listă mare de cumpărături. În cazul în care dorești să practici arta generozității, evitând aglomerația din mall-uri și optând pentru cumpărăturile online, atunci trebuie să fii cu ochii-n patru la fraudele de pe internet.
Tocmai de aceea, F-Secure vine în sprijinul tău cu câteva tehnici care te vor ajuta să faci shopping online fără a risca să rămâi fără bani sau să îți virusezi calculatorul.
De oriunde ai sărbători, Crăciunul presupune foarte multe cumpărături, iar retailerii vor face tot ce le stă în putință pentru a se asigura că așa se va întâmpla. Acum este momentul să te gândești la siguranța online.
“Vrei să eviți tentațiile și distragerile, astfel încât să fie mai puțin probabil că vei greși”, a declarat Sean Sullivan, consilier F-Secure pe probleme de securitate. Cea mai sigură modalitate de a te concentra doar pe ce ai nevoie și de a evita înșelătoriile online este să faci cumpărături direct prin intermediul aplicației retailerului de care ești interesat având o conexiune securizată, a remarcat el.
Dar nu toți consumatorii au această opțiune. Așa că cel mai indicat lucru este să iei măsuri minime de siguranță – inclusiv actualizarea versiunii de OS și a software-ului de securitate tip business sau pentru acasă, cum este F-Secure TOTAL Security and Privacy, de exemplu, precum și crearea unui “business browser” pe care să îl utilizezi pentru cumpărături și alte tranzacții financiare.
“Dacă folosești Chrome pentru navigarea online și pentru utilizarea rețelelor de socializare, atunci poți să îți instalezi Firefox, de exemplu”, a completat Sean Sullivan. Este important să eviți să adaugi plugin-uri și să utilizezi browserul exclusiv pentru activitățile care implică bani. Iar după ce ai încheiat sesiunea, șterge istoricul navigării.
Poți să folosești aceeași strategie pe telefon și pe tabletă.
Pe lângă utilizarea magazinelor oficiale de aplicații, un alt principiu important este că o parolă puternică înseamnă securitate sporită.
Tot odată cu sărbătorile de iarnă, poți să constați că inbox-ul îți este inundat cu oferte și reduceri atractive. Îți recomandăm să deschizi linkurile din aceste mesaje doar după ce le-ai previzualizat, trecând cu mouse-ul peste ele și văzând unde te trimite în partea de jos a browser-ului. Dacă nu ești sigur de un link, mergi la browserul de afaceri și tastează direct site-ul pentru a te asigura că nu vei fi înșelat. Sau și mai bine, utilizează doar e-malurile cu text simplu. De asemenea, ar trebui să înregistrezi comercianții tăi preferați pentru a reduce riscul de a te confrunta în final cu un site de phishing.
Acești pași ar trebui să te mențină în siguranță, ținând cont și de faptul că tot mai mulți retaileri urmăresc să construiască relații directe cu clienții lor.
Găsești mai jos câteva recomandări esențiale, pe scurt, pentru a evita:
Înșelatoriile online:
- Limitează-te la retailerii pe care îi cunoști și cumpără direct de la ei prin aplicația sau site-ul lor;
- Nu da click pe orice link sau anexă din email-urile spam, pentru că riști să fii infectat cu ransomware;
- Verifică orice link din email-urile primite, fără a da click pe ele, ci prin previzualizarea lui pentru a te asigura că ești direcționat pe un site oficial, și nu pe cele de tip phishing.
Înșelătoriile cu Gift Carduri:
- Ferește-te de necunoscuții și chiar de prietenii de pe rețelele de socializare care îți oferă “gift carduri” în schimbul răspunsurilor la un sondaj sau al completării unor formulare;
- Evită să cumperi aceste carduri mai ales dacă îți sunt oferite la întâmplare prin sms-uri.
Înșelătoriile cu locuri de muncă:
- Majoritatea dintre noi ne-am dori să câștigăm niște bani :-) în plus în timpul sezonului sărbătorilor de iarnă și escrocii exploatează această nevoie;
- Deseori escrocii cer o anumită suma în schimbul oportunităților de a face mai mulți bani pe viitor. Acest lucru indică aproape de fiecare dată faptul că ai de-a face cu o fraudă;
- Caută pe “Google” orice persoană fizică, companie sau “oportunitate” înainte de a furniza orice informații cu caracter personal;
Dacă ar trebui să rezumăm toate tehnicile enumerate mai sus într-o singură propoziție, aceasta ar fi: Dacă ceva pare prea bun pentru a fi adevărat, probabil că așa este. Gândește-te la acest lucru ca fiind regula de aur a fraudelor online.