Acasă Diverse Cum să ai o parolă puternică și ușor de ținut minte

Cum să ai o parolă puternică și ușor de ținut minte

73
NOTĂ: Acest blog nu conţine advertoriale (articole sponsorizate/articole plătite), dar unele articole și pagini pot conține linkuri de afiliere. Susțineți acest blog cumpărând software prin aceste linkuri. Mulțumesc!
NOTE: This blog does not contain advertorials (sponsored articles/paid articles), but some articles and pages may contain affiliate links. Support this blog by purchasing software through these links. Thank you!

Parolele pot deveni o povară pentru memorie, mai ales când ţi se cere să reţii câte o combinaţie de litere, cifre și caractere speciale, să spunem “Mercede$7″, pentru zeci de site-uri diferite.

Iar asta este o problemă pentru că: 1) oamenilor normali nu le este uşor să ţină minte cuvinte ciudate care conţin cifre şi simboluri şi 2) hackerii îşi pot da seama de modul în care adăugăm o literă sau un simbol (cum ar fi $ în loc de „s”) într-o parolă, ceea ce o face uşor de ghicit, scrie Fortune, citat de Ziare.com.

Vestea bună este că există şi o altă variantă, şi anume parolele sub formă de expresie, care sunt mai lungi, dar şi mai uşor de ţinut minte.

De exemplu, în loc de Mercede$7, un utilizator poate crea o parolă de genul “iwanttodriveaMercedesthroughthestreetsofBerlin” (vreau să conduc un Mercedes pe străzile Berlinului).

Cum să ai o parolă puternică și ușor de ținut minte

Parola este mai eficientă din simplul motiv că aceasta conţine mai multe variabile. După cum relatează Washington Post, practica este susţinută şi de cercetători.

Mai multe studii ale celor de la Carnegie Mellon University arată că parolele sub formă de frază sunt bune pentru securitatea online, deoarece programele de hacking sunt depăşite de lungimea lor. În acelaşi timp, oamenii le pot ţine minte mai uşor.

Totuşi, nu este o ideea bună să foloseşti versuri din melodii sau poezii, pentru că cel mai probabil hackerii le vor încerca pe acelea mai întâi, în efortul de a ghici parola.

Un dezavantaj este, însă, că există multe site-uri care le cer utilizatorilor să aibă acele parole enervante – care conţin cifre şi simboluri – şi care nu le permit să-şi creeze parole-expresie, care în mod normal au între 16 şi 64 de semne.

Însă vestea bună este că tot mai multe instituţii, de exemplu, ţin cont de studiile specialiştilor şi susţin folosirea parolelor-frază.

Experţii cred că, în timp, parolele vor fi înlocuite de identificatori biometrici, cum ar fi amprentele, scanările de iris sau căldura corpului.