Acasă IT News Cum detectezi camerele ascunse (spion), în timpul călătoriilor

Cum detectezi camerele ascunse (spion), în timpul călătoriilor

39
NOTĂ: Acest blog nu conţine advertoriale (articole sponsorizate/articole plătite), dar unele articole și pagini pot conține linkuri de afiliere. Susțineți acest blog cumpărând software prin aceste linkuri. Mulțumesc!
NOTE: This blog does not contain advertorials (sponsored articles/paid articles), but some articles and pages may contain affiliate links. Support this blog by purchasing software through these links. Thank you!

Utilizarea camerelor ascunse pentru a spiona oaspeții în locuințe închiriate a făcut, recent, obiectul multor titluri de articole, însă, pentru industria de securitate astfel de tactici nu reprezintă nicio noutate. Dispozitivele de supraveghere pot fi folosite pentru a spiona oameni de afaceri care călătoresc, politicieni, activiști sau jurnaliști.

Pentru a ajuta toți călătorii să rămână în siguranță în timp ce se află departe de casă, cercetătorii Kaspersky Lab au creat o listă de recomandări de securitate pentru dispozitive și informații digitale – folosind tehnici simple și un kit de bază, ușor accesibil.

Cum detectezi camerele ascunse (spion), în timpul călătoriilor

În luna aprilie, o familie a descoperit că activitățile sale au fost transmise live prin intermediul unei camere ascunse în sistemul de alarmă anti-incendiu, din camera de zi a unei case închiriate în Irlanda – doar unul dintr-o serie de exemple recente. Urmărirea pare a fi un risc tot mai mare cu care se confruntă cei care călătoresc. Printre alte amenințări se numără cele care vizează dispozitivele digitale precum laptopuri și telefoane și informațiile stocate pe ele. Cercetătorii Kaspersky Lab și-au folosit experiența pentru a împărtăși o listă a riscurilor legate de securitatea călătoriilor și pentru a arăta modul în care utilizatorii le pot aborda în moduri practice și simple.

De exemplu, pentru a vă asigura că nu există camere sau microfoane ascunse în camera de hotel sau în apartamentul închiriat, cercetătorii vă recomandă să călătoriți cu un mic instrument (ușor accesibil online) care include un scaner de frecvențe radio, precum și diode emițătoare de lumină și o sticlă roșie.

Acest instrument vă va permite să găsiți orice surse care emit unde electromagnetice (cele mai multe microfoane wireless și camere video fac acest lucru) și să căutați camere ascunse. Lentilele camerei video reflectă mult mai bine lumina decât alte suprafețe, deci dacă îndreptați lumina din diode către ceea ce pare a fi o cameră de luat vederi și aruncați o privire spre ea prin sticla roșie, veți vedea un punct roșu strălucitor.

De asemenea, puteți utiliza telefonul mobil pentru a detecta camerele care utilizează iluminarea cu infraroșu, deoarece camerele din telefoanele mobile pot detecta emisii cu infraroșu. Rețineți, însă, că filtrul infraroșu din unele telefoane, cum ar fi iPhone-urile, este prea puternic pentru acest truc.

Pentru a nu fi înregistrați de microfoane cu fir, ascunse, trebuie să creați un zgomot de fundal perturbator. Apa de la robinet care curge sau alte sunete care pot fi produse cu ușurință utilizând servicii precum Noisli strică aproape orice înregistrare.

„Ca cercetători în domeniul securității, călătorim mult și suntem mereu conștienți de potențiale amenințări la adresa securității”, explică Marco Preuss, security researcher la Kaspersky Lab. „Articolele despre spionarea turiștilor care închiriază un apartament dovedesc că urmărirea nu este doar ceva ce vezi în filme, ci se întâmplă în viața reală. Pentru a fi în siguranță nu este nevoie de tehnologie hi-tech sau de acțiuni costisitoare – un set de bază și bunul simț vă ajută foarte mult să vă păstrați echipamentele digitale și informațiile în siguranță și să vă puteți bucura de vacanță.”

Alte sfaturi împărtășite de cercetători:

  • Nu vă lăsați niciodată lucrurile, inclusiv dispozitivele, nesupravegheate. Luați-vă toate echipamentele când ieșiți din camera ta de hotel.
  • Asigurați-vă că aveți dispozitivele protejate cu parolă, iar informațiile stocate pe ele sunt criptate. Dispozitivele cu cele mai recente versiuni de Android și dispozitivele iOS securizate cu un cod de acces sunt criptate în mod implicit. Faceți click aici pentru a afla cum să activați criptarea full disk – BitLocker, pentru Windows. Și aici pentru a afla cum să activați același lucru – FileVault – pentru macOS.
  • Evitați riscurile rețelelor Wi-Fi nesecurizate, prin utilizarea unui mouse cu fir și a tastaturii integrate de pe laptop.
  • Aflați cum să detectați o oglindă bidirecțională. Chiar dacă se întâmplă rar în viața reală, astfel de oglinzi pot exista. Așezați degetul pe suprafața oglinzii și, dacă există un spațiu între deget și reflecția sa, este o oglindă normală. Dacă nu există niciun spațiu, oglinda ar putea fi una dublă.

Începeți să utilizați un serviciu VPN, pentru a cripta tot timpul traficul trimis și primit sau numai în situațiile în care securitatea este deosebit de importantă. De exemplu, atunci când trebuie să vă conectați la o rețea Wi-Fi nesigură atunci când vă aflați într-un hotel sau apartament închiriat.

Mai multe recomandări pentru a rămâne în siguranță în timp ce călătoriți pot fi găsite pe Kaspersky Daily.