Crearea unei locuințe sigure

În trecut, construirea unei rețele acasă nu era altceva decât instalarea unui router wireless și a mai multor calculatoare. Astăzi, deoarece mulți dintre noi lucrăm, ne conectăm sau învățăm de acasă, trebuie să acordăm mai multă atenție creării unei locuințe sigure din punct de vedere cibernetic. Iată patru pași simpli pentru a face exact asta.

Rețeaua dumneavoastră wireless

Aproape toate rețelele de domiciliu încep cu o rețea wireless (sau Wi-Fi). Asta este ceea ce permite dispozitivelor dvs. să se conecteze la Internet. Majoritatea rețelelor wireless din locuințe sunt controlate de routerul de internet sau de un punct de acces wireless separat. Ambele lucrează în același mod: prin difuzarea de semnale wireless care permit dispozitivelor din casă să se conecteze la Internet. Aceasta înseamnă că securizarea rețelei dvs. wireless este o parte esențială a protejării locuinței. Vă recomand următorii pași pentru a o securiza.

  • Modificați parola de administrator implicită a routerului dvs. sau a punctului de acces wireless, depinde care din ele vă controlează rețeaua wireless. Contul de administrator este ceea ce vă permite să configurați setările pentru rețeaua wireless.
  • Asigurați-vă că numai dispozitivele de încredere se pot conecta la rețeaua wireless. Reușiți asta aplicând principii de securitate cibernetică. Ca de exemplu, obligativitatea unei parole pentru conectarea la rețeaua de domiciliu, criptând astfel activitățile online odată conectat.
  • Asigurați-vă că parola folosită pentru a vă conecta la rețeaua wireless este o parolă puternică, diferită de parola de administrator. Nu uitați, dispozitivele dvs. stochează parolele, de aceea trebuie să introduceți parola o singură dată pentru fiecare dispozitiv.

Dacă nu știți cum puteți face acești pași, verificați site-ul furnizorului de servicii Internet sau verificați site-ul furnizorului de router sau punctul de acces wireless.

Crearea unei locuințe sigureParole

Utilizați o parolă puternică și unică pentru fiecare dintre dispozitivele și conturile dvs. online. Cuvintele cheie sunt puternică și unică. Cu cât parola este mai lungă, cu atât este mai puternică. Încercați să folosiți o serie de cuvinte ușor de reținut, cum ar fi răsărit-desert-bucurie.

O parolă unică înseamnă folosirea unei parole diferite pentru fiecare dispozitiv și cont online. Utilizați un manager de parole pentru a vi le aminti pe toate, acesta este un soft de securitate care vă stochează în siguranță toate parolele într-un seif virtual, criptat.

În plus, activați verificarea în doi pași oriunde este disponibilă, în special pentru conturile dvs. online. Folosește parolă, dar adaugă și o a doua etapă de autentificare, cum ar fi un cod trimis smartphone-ului sau o aplicație de pe smartphone care vă generează codul de acces. Acesta este probabil cel mai important pas pe care îl puteți face și este mult mai ușor decât credeți.

Dispozitivele dvs.

Următorul pas este să cunoașteți ce dispozitive sunt conectate la rețeaua de acasă și să vă asigurați că toate aceste dispozitive sunt de încredere . Acest lucru era simplu când aveați doar un computer. În zilele noastre însa, aproape orice se poate conecta la rețeaua de acasă, inclusiv smartphone-uri, televizoare, console de jocuri, monitoare pentru bebeluși, imprimante, boxe sau poate chiar mașina. După ce ați identificat toate dispozitivele din rețeaua de acasă , asigurați-vă că fiecare dintre ele este securizat. Cea mai bună modalitate de a face acest lucru este să le schimbați parolele implicite și să activați actualizarea automată, oriunde este posibil.

Copiile de rezervă

Uneori, oricât de atent sunteți, puteți fii victima unui atac cibernetic (hack). În acest caz, singurul mod în care vă puteți recupera informațiile personale poate fi doar restaurarea lor din copii de rezervă. Asigurați-vă că efectuați des copii de rezervă ale informațiilor importante și verificați dacă puteți restaura plecând de la aceste copii. Majoritatea dispozitivelor mobile pot face copii de rezervă automate către Cloud. Pentru majoritatea computerelor, va trebui să achiziționați un software sau serviciu de copii de rezervă, care au prețuri relativ mici și sunt simplu de utilizat.

Recomandare program de backup 

Toate produsele Genie9 le puteți cumpăra cu 80% reducere. Oferta este limitată!

Accesați site-ul Genie9 și la orice produs pe care doriți să-l cumpărați folosiți codul de reducere GEN80 (80% reducere).

Continuă lectura

AnteriorUrmător

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.