NOTĂ: Acest blog nu conţine advertoriale (articole sponsorizate/articole plătite), dar unele articole și pagini pot conține linkuri de afiliere. Susțineți acest blog cumpărând software prin aceste linkuri. Mulțumesc!
NOTE: This blog does not contain advertorials (sponsored articles/paid articles), but some articles and pages may contain affiliate links. Support this blog by purchasing software through these links. Thank you!
Sezonul cumpărăturilor a început deja din noiembrie, odată cu Black Friday, după care urmează cumpărăturile de Crăciun și de Anul Nou, apoi cele din ianuarie. În acest context, e bine să ne amintim că infractorii cibernetici care vizează datele bancare de identificare sau conturile de online shopping ar putea să dea lovitura în această perioadă.
După cum arată raportul Kaspersky Lab, „De la bucuria sărbătorilor, la panica parolelor: Gestionarea banilor online de Crăciun”, shopping-ul online este una dintre cele mai populare activități pe Internet, depășit doar de email. Cu toate că majoritatea utilizatorilor (93%) sunt conștienți de amenințările financiare, 32% și-au văzut datele de autentificare financiare compromise.
Confortul cumpărăturilor online poate fi foarte atractiv, dar unele persoane sunt încă îngrijorate de cât de bine sunt protejate plățile lor online, Din păcate, temerile lor sunt justificate. Din procentul de 32% de persoane cărora le-au fost compromise datele financiare, sondajul arată că un sfert (26%) dintre ele nu și-au mai recuperat banii. Printre factorii care pot pune în pericol banii oamenilor se numără dificultatea de a ține sub control datele de plată după ce au fost folosite pe diferite platforme de comerț electronic și varietatea metodelor de plată de disponibile.
Cumpărăturile online sunt ca și cum ai vizita un mall gigant de unde poți alege lucruri din zeci de platforme online de e-commerce. Nu este de mirare că, în aceste condiții, cumpărătorii s-ar putea să aibă dificultăți în a-și ține sub control toate informațiile de plată. Peste jumătate dintre respondenți (54%) sunt îngrijorați cel mai mult de faptul că datele lor financiare ar putea fi accesate de infractorii cibernetici. Cu toate acestea, o treime (36%) dintre respondenți au uitat sau nici măcar nu au încercat să rețină site-urile și aplicațiile unde și-au completat detaliile financiare.
Utilizatorii încearcă să se asigure că datele lor financiare de autentificare sunt ușor de reținut, unul din cinci (20%) preferând chiar să le stocheze pe dispozitive. Acest lucru poate face mai ușoară transmiterea datelor atunci când oamenii fac cumpărături online, așa că nu trebuie să își facă griji că le vor uita. Însă, dacă dispozitivul se pierde sau este furat, un utilizator riscă nu doar să-și piardă datele personale, ci și banii, pentru că cineva i-a putut accesa contul bancar, după ce a găsit datele de autentificare respective în notițele smartphone-ului.
Gama largă de metode digitale de plată le dă cumpărătorilor libertatea de a-și alege modalitatea preferată de a face cumpărături. Cea mai populară metodă este reprezentată încă de cardurile de debit și de credit, transferurile directe din conturi bancare și portofelele electronice – de exemplu PayPal. Însă, este în creștere și popularitatea altor metode. Cumpărătorii pot strânge puncte în cadrul programelor de loialitate, folosindu-le pentru alte achiziții la comerciantul respectiv. Și, datorită smartphone-urilor și ceasurilor inteligente, utilizatorii nici nu mai trebuie să aibă la ei portofelul, bani reali sau carduri. Acest lucru a dus la creșterea popularității dispozitivelor de plată contactless, cum sunt PayPass și Apple Pay, o treime dintre cumpărători (31%) folosindu-le cu regularitate.
„Finalul anului, cu perioada sărbătorilor, este un moment minunat, când oamenii cumpără cadouri pentru familiile și prietenii lor și, evident, nimeni nu vrea să-și strice aceste momente, pierzând bani în tranzacții online sau din cauza fraudei online”, spune Marina Titova, Head of Consumer Product Marketing, Kaspersky Lab. „Ar trebui să fim cu toții atenți la datele financiare și la plățile online și să evităm să ne introducem datele de card pe site-uri care nu prezintă încredere sau să facem plăți de pe dispozitive nesecurizate.”
Pentru a face cumpărăturile online sigure, Kaspersky Lab recomandă utilizarea unei soluții de securitate cibernetică:
- Kaspersky Security Cloud este un exemplu cum software-ul se poate adapta pentru a depăși problemele întâmpinate în menținerea în siguranță a banilor. Soluția protejează datele de card, deschizând un browser sigur de fiecare dată când faceți cumpărături online și completând automat, în siguranță, detaliile de plată.
- Kaspersky Password manager, de exemplu, este creat pentru a menține viața privată în siguranță – inclusiv detaliile financiare. Soluția le dă cumpărătorilor acces în siguranță la parole, PIN-uri și altele, pe orice dispozitiv, făcând plățile rapide și sigure.
Mai multe rezultate din raport sunt disponibile aici.