Acasă Android Cota de piață a sistemelor de operare mobile în România

Cota de piață a sistemelor de operare mobile în România

14
NOTĂ: Acest blog nu conţine advertoriale (articole sponsorizate/articole plătite), dar unele articole și pagini pot conține linkuri de afiliere. Susțineți acest blog cumpărând software prin aceste linkuri. Mulțumesc!
NOTE: This blog does not contain advertorials (sponsored articles/paid articles), but some articles and pages may contain affiliate links. Support this blog by purchasing software through these links. Thank you!
Lupta dintre Android şi iOS pare decisă atât la nivel global, cât și în România, cel puţin în ceea ce priveşte cota de piaţă. Situaţia cotelor de piaţă este atât de clară, încât nu lasă loc controverselor, indiferent de ce parte a baricadei ne aflăm: Android câştigă detașat.

Conform StatCounter, Android este lider detaşat în ţara noastră, ajungând la 65.51% cotă de piaţă în februarie 2015. Atât numărul mare de terminale disponibile, cât și diversitatea ofertelor sunt principalele motoare care pun Android-ul în mişcare şi totodată principalele mijloace de diferenţiere faţă de iOS.
De cealaltă parte, iOS, care a lansat de ceva timp versiunea 8, cu cele două produse ale sale – iPhone şi iPad, deține numai 25.14% din piaţă. Cu un număr destul de redus de modele de telefoane şi tablete, Apple nu are cum să ţină pasul cu numeroşii producători din toate colţurile lumii care se înghesuie să scoată telefoane cu Android de toate felurile şi pentru toate gusturile, dar se revanşează la alte capitole.Din păcate pentru Microsoft, Windows Phone are o prezență slabă şi în România, situându-se la 2.24%. Mai mult, nu este nici măcar pe locul 3, nereuşind deocamdată să treacă peste depăşitul şi ultra-demodatul S40 (2.4%), sistemul de operare pentru feature phones făcut de Nokia cu ani în urmă.


În ceea ce privește versiunile de Android prezente pe terminale la nivel mondial, conform  datelor prezentate recent de Google, KitKat și Jelly Bean conduc detașat, în timp ce noua versiune Lollipop este prezentă doar pe 3.3% din device-uri.