Acasă Diverse Consumatorii de știri se mută pe Facebook, YouTube și Twitter

Consumatorii de știri se mută pe Facebook, YouTube și Twitter

21
NOTĂ: Acest blog nu conţine advertoriale (articole sponsorizate/articole plătite), dar unele articole și pagini pot conține linkuri de afiliere. Susțineți acest blog cumpărând software prin aceste linkuri. Mulțumesc!
NOTE: This blog does not contain advertorials (sponsored articles/paid articles), but some articles and pages may contain affiliate links. Support this blog by purchasing software through these links. Thank you!

Jumătate dintre utilizatorii de platforme online își citesc știrile folosind Facebook sau alte rețele sociale, se arată în ultimul raport Digital News Report, realizat de Reuters Institute for the Study of Journalism. Studiul, realizat pe aproape 50.000 de consumatori online din 26 de țări (România nu se află printre ele), a arătat că 12% dintre oamenii care folosesc internetul susțin că principala sursă de informare o reprezintă rețelele sociale, în vreme ce pentru 51% dintre ei rețelele sociale reprezintă una dintre sursele de informare utilizate săptămânal.

Acestea sunt doar câteva dintre concluziile generale ale studiului care tratează în detaliu subiectul știrilor în mediul online:

  • Facebook reprezintă principala platformă utilizată de consumatorii de știri. YouTube ocupă poziția a doua, iar Twitter încheie podiumul.
  • Femeile utilizează mai mult rețelele sociale, iar în rândul publicului tânăr (18 -24 ani), rețelele sociale au depășit pentru prima dată televiziunea în topul surselor de informare (28% rețelele sociale, față de 24% TV-ul). De partea cealaltă, persoanele mai în vârstă continuă să prefere televizorul pentru informare, dar consumul total a scăzut.
Sursa: Digital News Report 2016

O altă concluzie deosebit de interesantă a studiului arată că mulți consumatori încep să prefere ca selectarea știrilor să fie realizată de către un algoritm, mai degrabă decât de un jurnalist, în special dacă selecția se face pe baza unui istoric personal. Cu toate acestea, subiectul rămâne în continuare delicat. Britanicii se tem că informații importante (65%) sau puncte de vedere inedite (61%) se pot pierde din cauza filtrelor automate de selecție, în vreme ce germanii, austriecii și coreenii au dubii legate de implicațiile asupra vieții private pe care știrile selectate automat o au.

Smartphone-urile în creștere, tabletele stagnează, iar video-ul nu crește în ritmul așteptat

Consumul de știri pe telefoanele inteligente a crescut. 53% dintre respondenți susțin că folosesc smartphone-urile pentru informare. Suedia și Coreea conduc topul cu 69% și 66% dintre utilizatorii de online folosind telefoanele pentru a citi știrile. Pentru prima dată în istorie numărul celor care folosesc un dispozitiv mobil pentru informare l-a depășit pe acela al utilizatorilor de computere sau laptopuri. Cu toate acestea, utilizarea tabletelor stagnează în unele țări sau înregistrează doar o creștere minusculă, semn că viitorul este al telefoanelor inteligente.

La fel de neașteptat este și ritmul lent în care crește consumul de știri video, în condițiile în care trendurile mondiale curg către renunțarea la text în favoarea imaginilor. Doar un sfert din cei intervievați în toate țările din raport accesează știrile video cu preponderență, în ciuda producătorilor care investesc enorm în ultimul timp în producția de conținut video. Motivul? 41% dintre cei întrebați consideră că citirea unei știri le ia mai puțin timp decât vizionarea ei în format video, iar 35% sunt deranjați de reclamele care le apar în timpul vizionării.

Sursa: EJO (European Journalism Observatory)