Acasă IT News Confidențialitate – Protejarea amprentei digitale

Confidențialitate – Protejarea amprentei digitale

40
NOTĂ: Unele articole pot conține linkuri de afiliere. Susțineți acest blog cumpărând software prin aceste linkuri. Mulțumesc!
NOTE: Some articles may contain affiliate links. Support this blog by purchasing software through these links. Thank you!

Există diferite definiții ale „confidențialității”, dar în lumea digitală de astăzi, ați fi uimiți de diferitele entități care nu numai colectează informații despre dvs., dar le și distribuie sau vând în mod legal. De fiecare dată când răsfoiți sau cumpărați ceva online, vizionați un videoclip, cumpărați alimente, sau utilizați o aplicație pe telefon, se colectează informații despre dvs.

Aceste informații pot fi folosite pentru a vă vinde bunuri sau servicii, pentru a decide ratele dobânzii pentru împrumuturi sau pentru a determina tipul de îngrijire medicală pe care îl primiți sau locurile de muncă pentru care sunteți eligibil. În plus, dacă aceste informații cad pe mâini greșite, pot fi folosite de atacatori cibernetici pentru a vă viza și ataca.

Scopul menținerii confidențialității personale este gestionarea amprentei dvs. digitale, adică – încercarea de a proteja și a limita informațiile colectate despre dvs. Rețineți că, în lumea digitală de astăzi, este aproape imposibil să vă eliminați amprenta digitală sau să opriți fiecare organizație să colecteze informații despre dvs.; nu putem decât să o reducem.

Confidențialitate - Protejarea amprentei digitale

Pași pe care îi puteți lua pentru a vă proteja confidențialitatea

Nu există un singur pas pe care să îl puteți face pentru a răspunde tuturor problemelor dvs. de confidențialitate. În schimb, va trebui să faceți o varietate de pași, fiecare pas ajutând câte puțin. Cu cât faceți mai mulți pași, cu atât vă puteți ajuta să vă protejați confidențialitatea.

  • Limitați ceea ce postați și distribuiți online, cum ar fi pe forumurile publice sau pe rețelele de socializare. Asta include să fiți atenți la ce imagini sau selfie-uri distribuiți. Chiar și pe forumuri private sau când activați opțiuni de confidențialitate puternice, presupuneți că orice postare va deveni publică la un moment dat.
  • Când vă creați conturi online, examinați ce informații colectează site-urile despre dvs., verificând Politica de Confidențialitate și furnizați doar ceea ce este absolut necesar. Dacă aveți îndoieli cu privire la ceea ce se colectează, nu folosiți site-ul respectiv.
  • Rețineți că, indiferent de opțiunile de confidențialitate pe care le setați, informații despre dvs. sunt mereu colectate, în special pe servicii gratuite, precum Facebook sau WhatsApp. Aceste servicii își bazează modelul de afacere pe culegerea de date despre ceea ce faceți și cu cine interacționați. Dacă sunteți cu adevărat preocupat de confidențialitatea dvs., nu utilizați astfel de site-uri gratuite.
  • Examinați aplicațiile mobile înainte de a le descărca și instala. Provin de la un furnizor de încredere? Sunt pe piață de mult timp? Au multe comentarii pozitive? Verificați cerințele privind permisiunile. Aplicația mobilă are într-adevăr nevoie să vă cunoască locația sau să aibă acces la contacte? Dacă nu vă simțiți confortabil, alegeți o altă aplicație. Căutați aplicații care promovează confidențialitatea și vă oferă astfel de opțiuni. Deși este posibil să trebuiască să plătiți mai mult pentru o aplicație care vă respectă confidențialitatea, poate merita.
  • Luați în considerare utilizarea unei rețele private virtuale (VPN) pentru conexiunile dvs. la internet, mai ales atunci când utilizați o rețea publică, cum ar fi un WiFi gratuit.
  • Când utilizați un browser, setați opțiunile de confidențialitate la private sau incognito pentru a limita ce informații sunt partajate, modul în care sunt utilizate și stocate cookie-urile și pentru a vă proteja istoricul de căutari. Luați în considerare extensiile de confidențialitate precum Privacy Badger sau browsere axate pe confidențialitate (Ex: Tor Browser, Brave, DuckDuckGo Privacy Browser, Vivaldi Browser).
  • Luați în considerare utilizarea motoarelor de căutare anonime concepute pentru confidențialitate, cum ar fi DuckDuckGo sau StartPage.

În multe privințe, confidențialitatea este ceva foarte greu de protejat, întrucât o mare parte depinde de legile și cerințele de confidențialitate din țara în care locuiți și de etica companiilor cu care aveți de-a face. Deși nu vă puteți proteja confidențialitatea în totalitate în această eră tehnologică în care trăim, acești pași vor ajuta la limitarea cantității de informații colectate despre dvs.

SURSA