Acasă IT News Cinci obiceiuri care pun în pericol securitatea online

Cinci obiceiuri care pun în pericol securitatea online

16
NOTĂ: Acest blog nu conţine advertoriale (articole sponsorizate/articole plătite), dar unele articole pot conține linkuri de afiliere. Susțineți acest blog cumpărând software prin aceste linkuri. Mulțumesc!
NOTE: This blog does not contain advertorials (sponsored articles/paid articles), but some articles may contain affiliate links. Support this blog by purchasing software through these links. Thank you!
Parolele ușor de aflat sau utilizarea necorespunzătoare a terminalelor mobile, pot compromite securitatea informațiilor stocate pe dispozitiv. Practic, hacker-ii sunt invitați în spațiul personal.


Așadar, trebuie sa fiți atenți la 5 aspecte atunci când utilizați conturile personale sau ale companiei:
1. Utilizarea aceleiași parole pentru toate conturile. Acest obicei are un efect în serie în cazul în care unul dintre conturi este spart. De asemenea, parolele ușor de ghicit trebuie evitate, deoarece se pot afla cu ușurință. Este recomandat să folosim un password manager care reține și utilizează o parolă generată aleatoriu, cu caractere mari, caractere mici și cifre, pentru siguranță sporită.
2. Deschiderea de fișiere anexate sau link-uri fără a ști despre ce este vorba. Verificarea sursei unui link din corpul mailului se poate face ducând mouse-ul deasupra link-ului și citind în status bar informația sau destinația exactă a link-ului. Dacă adresa pare necunoscută sau suspicioasă, trebuie să vă feriți să accesați acest conținut. De asemenea, reclamele din seria “Ați câștigat suma X – dați click pentru a vă lua premiul”, sunt în totalitate mincinoase, iar pe deasupra pot duce la compromiterea totală a sistemului de operare și a dispozitivului utilizat. Fișierele din corpul mailului trebuie examinate atent cu ajutorul unui antivirus și nu trebuiesc descărcate dacă sursa mailului este de origine necunoscută.

Nu în ultimul rând, nu instalați vreo aplicație necunoscută care promite satisfacție de natură materială sau cu conținut sexual.

3. Falsa optimizare a sistemului. Mulți utilizatori consideră că un sistem eficient este un sistem cu mai puține aplicații și update-uri.
Total greșit! Un sistem actualizat la zi, inclusiv actualizarea aplicațiilor din cadrul acestuia, înseamnă un dispozitiv mai puțin vulnerabil unui atac. Patch-urile aplicațiilor sunt menite să acopere breșele de securitate și să optimizeze rularea sistemului.

4. Utilizarea rețelelor publice. În acest caz este bine să știm că o rețea publică și deschisă mai multor utilizatori este mai vulnerabilă la atacuri, chiar dacă aceasta este deținută de o instituție sau de o firmă de prestigiu. Cel mai sigur este să solicitați facilitarea unei rețele virtuale private (VPN), în care informațiile se transmit în mod securizat și fluid. În cazul în care acest lucru nu este disponibil, încercați să limitați activitatea în cadrul acelei rețele.

5. Securitatea este problema administratorilor de sistem. Acest concept este greșit pentru că un administrator de sistem poate doar optimiza, dar nu poate și opri utilizatorul să acceseze un site compromis sau o aplicație cu risc. Totul ține de noi, să fim atenți și informați cu privire la tot ceea ce se întamplă în jurul nostru. Bineințeles că majoritatea pierderilor de informație sunt cauzate de atacurile cibernetice, însă și utilizatorii au partea lor de vină. Mai exact, când vine vorba de instalarea unei aplicații necunoscute, accesarea unui site nesigur, pierderea accidentală a dispozitivului de lucru sau conectarea la o rețea publică nesecurizată, mulți utilizatori nu cunosc riscurile și își pot compromite device-urile.

Sursa: ThePhoneGeeks