CERT-RO participă astăzi la cel mai amplu exercițiu cibernetic din Europa

Peste 200 de organizații și peste 400 de specialiști în domeniul securității cibernetice, provenind din 29 de tări europene își testează în cursul zilei de astăzi capacitatea de reacție și contracarare a atacurilor cibernetice. Acest exercițiu cibernetic la nivel european se va desfășura pe tot parcursul zilei de 30 Octombrie și este organizat de către Agenția Europeană  pentru Securitatea Rețelelor Informatice și a Datelor (ENISA).


În cadrul exercițiului Cyber Europe 2014, experți din spațiul public și cel privat, inclusiv agenții de securitate cibernetică, organizații naționale de tip CERT, ministere, companii de telecomunicații, companii energetice, instituții financiare și furnizori de servicii de internet  își testează capacitățile și procedurile implementate în cadrul unui scenariu de atac cibernetic la scară largă.

Cyber Europe 2014 este cel mai amplu și cel mai complex exercițiu cibernetic organizat în Europa. În cadrul acestuia se vor trata peste 2000 de incidente de tip cibernetic, inclusiv atacuri de tip Denial of Service împotriva serviciilor online, a celor intelligence și a celor de tip media. 

Totodată, se vor simula atacuri de tip website defacement (atacuri ce pot schimba înfățișarea normală a site-urilor web), scurgere de informații sensibile, atacuri asupra infrastructurii critice, precum rețelele de energie sau de telecomunicații. Aceste atacuri au rolul de a testa nivelul de cooperare și, în același timp, procedurile de escaladare implementate până în acest moment. Acesta este un exercițiu distribuit și implică mai multe centre de exercițiu din spațiul european, coordonate de la un centru de control al exercițiului.

Acest exercițiu simulează existența unor crize de mare amploare legate de infrastructurile critice. La finele acestui exercițiu, experții ENISA vor emite un raport cu principalele concluzii.

Cyber Europe 2014 este un exercițiu de securitate cibernetică, bi-anual, executat la scară largă. Acesta este organizat de către ENISA și în acest an numără 29 de țări europene (26 U.E și 3 EFTA), alături de alte instituțiile U.E.

Desfășurarea sa are loc în trei etape, pe tot parcursul anului: tehnic, care implică detecția, investigarea, atenuarea și raportarea incidentelor de securitate cibernetică (finalizat în luna aprilie); operațional: care se ocupă de alertare, evaluarea crizei, cooperare, coordonare, analiză tactică, consiliere și schimb de informații la nivel operațional (astăzi și la începutul anului 2015); strategic: examinează procesul de luare a deciziilor, impactul politic și relațiile cu publicul. Acest exercițiu nu va afecta în nici un fel infrastructuri critice, sisteme sau servicii.

Continuă lectura

AnteriorUrmător

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.