Acasă Diverse CERT-RO a colectat și procesat peste 110 milioane de alerte de securitate...

CERT-RO a colectat și procesat peste 110 milioane de alerte de securitate cibernetică

5
NOTĂ: Acest blog nu conţine advertoriale (articole sponsorizate/articole plătite), dar unele articole și pagini pot conține linkuri de afiliere. Susțineți acest blog cumpărând software prin aceste linkuri. Mulțumesc!
NOTE: This blog does not contain advertorials (sponsored articles/paid articles), but some articles and pages may contain affiliate links. Support this blog by purchasing software through these links. Thank you!

Potrivit raportului anual al Centrului National de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO), în anul 2016 au fost colectate și procesate 110.194.980 alerte de securitate cibernetică (în creștere cu 61.55% față de anul 2015), ce au afectat un număr de 2.920.407 adrese IP unice.

În urma analizării alertelor de securitate cibernetică colectate de CERT-RO în anul 2016, au fost constatate următoarele:

– 38,72% (2,92 mil.) din totalul IP-urilor alocate RO (2.9 milioane) au fost afectate

– 81,39% (89,68 mil.) din alertele colectate și procesate vizează sisteme informatice vulnerabile

– 12,81% (14,12 mil.) din alertele colectate și procesate vizează sisteme informatice infectate cu diferite variante de software malițios (malware) de tip botnet

– 10,639 de domenii „.ro” au fost raportate la CERT-RO ca fiind compromise în anul 2016, în scădere cu aproximativ 40% față de anul 2015 (17.088)

Raportul evidențiază faptul că amenințările și vulnerabilitățile la adresa spațiului cibernetic național continuă să se diversifice, aspect relevat și de faptul că în anul 2016 CERT-RO a introdus noi tipuri de alerte.

Totodată, dispozitivele sau echipamentele de rețea de uz casnic (ex.: routere wireless), sau cele care fac parte din categoria Internet of Things (IoT) (camere web, smart TV, smartphone, imprimante etc.), odată conectate la Internet, devin ținta atacatorilor, iar vulnerabilitățile acestora sunt exploatate de către aceștia pentru a compromite rețeaua din care fac parte sau pentru lansarea de atacuri asupra altor ținte din Internet.

Majoritatea alertelor colectate (81,39%) se referă la sisteme informatice vulnerabile (configurate necorespunzător sau nesecurizate) și la sisteme informatice infectate cu diverse variante de malware de tip botnet.

Raportul poate fi accesat aici.