Acasă Diverse Cele mai populare formate de publicitate online din Europa Centrală și de...

Cele mai populare formate de publicitate online din Europa Centrală și de Est

11
NOTĂ: Unele articole și pagini pot conține linkuri de afiliere. Susțineți acest blog cumpărând software prin aceste linkuri. Mulțumesc!
NOTE: Some articles and pages may contain affiliate links. Support this blog by purchasing software through these links. Thank you!
Bannerele standard rămân în continuare cele mai populare formate de publicitate online din campaniile derulate în Europa Centrala și de Est. Cea mai mare rată de click este înregistrată de bannerele de tip rich media, iar utilizatorii din Polonia sunt cei care dau click cel mai des pe reclame.


În majoritatea țărilor analizate, peste 80% din tread-urile online sunt bannere standard. Pe de altă parte, bannerele de tip rich media devin din ce în ce mai populare și, în funcție de țară, întâlnim conținut multimedia în diverse proporții. De exemplu, doar 10% dintre campaniile din Estonia și Slovenia au bannnere rich media în timp ce 42% dintre campaniile derulate în Croația și Cehia folosesc conținut multimedia.

*Cuantificarea campaniilor care au avut în componență cel puțin unul din cele 2 tipuri de bannere

În România, peste 90% dintre campaniile online folosesc bannere standard. Trendul din regiune se reflectă și pe piața românescă, astfel încât bannerele de tip rich media câștigă tot mai mult teren și le întâlnim în peste 25% dintre campanii, alături de formatele standard. Cele mai populare tipuri de rich media sunt: Interstițial (16% dintre campanii), Video (4.79% din campanii), Preroll și Expand (1.68% din campanii), iar în topul formatelor găsim bannerele de: 300 x 250 (56% dintre campanii), 728 x 90 (49% din campanii) și 160 x 600 (25% din campanii).


*Campaign share= procentul campaniilor în care se folosește un anumit format de banner din totalul campaniilor
Impression share= procentul de afișări al unui format de banner din totalul afișărilor
CTR= rata de click; numărul de click-uri împărțit la numărul de afișări din toate campaniile analizate
Average CTR= media neponderată a valorilor CTR din toate campaniile analizate.

Media cea mai ridicată a ratei de click din regiune se înregistrează în Polonia (0.68%), iar cea mai scăzută în Serbia (0.16%). În România, Average CTR-ul este de 0.40%.CTR= rata de click; numărul de click-uri împărțit la numărul de afișări din toate campaniile analizate
Average CTR= media neponderată a valorilor CTR din toate campaniile analizate.


La nivel de regiune, bannerele de tip rich media generează o rată de click mai mare decât cele standard. Aceeași situație o regăsim și în România unde bannerele standard au un CTR de 0.19 %, în timp ce conținutul multimedia atinge 1.04%.

Datele de mai sus provin din studiul gemiusAdMonitor, un raport complet referitor la formatele de publicitate online de top și la principalele sectoare promovate online pe piețele din Europa Centrală și de Est. Se bazează pe datele generate de gemiusDirectEffect, soluția Gemius de măsurare a eficienței campaniilor online și de AdOcean, soluția Gemius de adserving. Din 2011, acest raport apare o dată la 6 luni. Se poate downloada de pe www.gemius.com.

Sursa: mcr.doingbusiness.ro