Acasă IT News Cei mai mulți dintre utilizatorii de Internet subestimează riscurile cibernetice

Cei mai mulți dintre utilizatorii de Internet subestimează riscurile cibernetice

15
NOTĂ: Acest blog nu conţine advertoriale (articole sponsorizate/articole plătite), dar unele articole și pagini pot conține linkuri de afiliere. Susțineți acest blog cumpărând software prin aceste linkuri. Mulțumesc!
NOTE: This blog does not contain advertorials (sponsored articles/paid articles), but some articles and pages may contain affiliate links. Support this blog by purchasing software through these links. Thank you!

În ciuda numărului tot mai mare de atacuri cibernetice înregistrate la nivel global și a creșterii frecvenței acestora, un studiu realizat de Chubb, “Cyber Risk Survey”, indică un grad ridicat de expunere la riscurile cibernetice pentru cei mai mulți dintre utilizatorii de Internet, notează Insurance Business Mag, în ediția electronică. Potrivit Insurance Business Mag, nu mai puțin de 86% dintre participanții la studiul respectiv s-au declarat îngrijorați de atacurile informatice. Cu toate acestea, însă, studiul a demonstrat contrariul.

Cei mai mulți dintre utilizatorii de Internet subestimează riscurile cibernetice

Cei mai mulți dintre utilizatorii de Internet fie subestimează riscurile cibernetice, fie nu sunt conștienți de faptul ca atacurile cibernetice și furtul de informații personale sunt des întâlnite pe rețelele sociale și pot avea loc indiferent de dispozitivul folosit: laptop, smartphone, gadget-uri de tip smarthome s.a.m.d. De exemplu, doar 12% dintre utilizatori sunt conștienți de riscul folosirii unei rețele WiFi publice, în vreme ce numai 4% știu că gadget-urile de tip smarthome sunt la fel de expuse riscurilor cibernetice.

“Astăzi, oricine poate ajunge victimă a infractorilor cibernetici. Deși este îmbucurător faptul că mulți dintre utilizatorii de Internet sunt, în general, conștienți de amenințarea cotidiană a riscului cibernetic, studiul nostru a arătat că această îngrijorare nu se transformă și în acțiune. Doar 40% dintre utilizatori folosesc un software de securitate cibernetică și mai puțin de 1 din 3 utilizatori schimbă constant parolele online”, arată Frank O’BRIEN – Division President, Chubb North America Personal Risk Services.

Același studiu mai arată că utilizatorii nu știu ce date personale sunt mai importante. De exemplu, 80% dintre aceștia consideră că informațiile bancare sunt extrem de importante, în vreme ce numai 60% se gândesc la Codul Numeric Personal și doar 30% iau în calcul propriile informații medicale. De vreme ce, potrivit Chubb, cei mai mulți dintre furnizorii de servicii financiare acoperă un eventual prejudiciu, CNP-urile și datele medicale ar trebui sa fie mai importante pentru utilizatorii de Internet.

De asemenea, “Cyber Risk Survey” mai arată că, din păcate, cei mai mulți dintre utilizatorii de Internet nu sunt la curent cu cele mai noi amenințări cibernetice. Chubb arată că, în ultimii ani, cel mai întâlnit tip de amenințare cibernetică a fost atacul de tip ransomware, dar nu mulți utilizatori înțeleg acest tip de atac. Potrivit studiului, 50% dintre respondenți nu pot defini atacul cibernetic de tip ransomware, în vreme ce 19% dintre utilizatori nici măcar nu au auzit despre această sintagma.

“Economia se îndreaptă spre automatizare. Pe măsură ce această automatizare devine o parte importantă în orice industrie, crește, în fiecare zi, și probabilitatea apariției tot mai multor atacuri cyber. E important că atât utilizatorii, cât și business-urile să aibă o abordare proactivă în acest sens. Asigurarea cibernetică poate oferi protecția necesară împotriva atacurilor informatice”, a spus, pentru sursa citată, Bill STEWART – Division President, Chubb’s Global Cyber Risk Practice.

SURSA: XPRIMM