Acasă Diverse Ce nu trebuie trimis niciodată prin SMS sau E-MAIL

Ce nu trebuie trimis niciodată prin SMS sau E-MAIL

9
NOTĂ: Acest blog nu conţine advertoriale (articole sponsorizate/articole plătite), dar unele articole pot conține linkuri de afiliere. Susțineți acest blog cumpărând software prin aceste linkuri. Mulțumesc!
NOTE: This blog does not contain advertorials (sponsored articles/paid articles), but some articles may contain affiliate links. Support this blog by purchasing software through these links. Thank you!

Furtul de identitate este un tip de fraudă care implică furtul de bani sau obținerea altor avantaje prin a pretinde a fi altcineva. Furtul de identitate poate apărea în mai multe moduri de la cineva folosind detaliile cardului de credit ilegal, de a face achiziții pentru a avea întreaga identitate asumată de către o altă persoană, pentru a deschide conturi bancare, să ia împrumuturi și efectuarea de afaceri ilegale sub numele dumneavoastră, conform furtdeidentitate.ro.

Tipuri de furt de identitate:

  • Skimming (activitate ilegală prin care o persoană obține în mod fraudulos datele stocate pe cardul bancar al altei persoane) 
  • Phishing  (obținerea prin telefon sau mail a unor date de acces pentru aplicații de tip bancar, aplicații de comert electronic, ca eBay sau PayPal, sau informații referitoare la carduri de credit, prin oferirea unor false premii)
  • SMIShing (trimiterea de SMS-uri prin care se solicită datele confidențiale)
  • Vishing (apeluri telefon prin care clienților li se solicită date confidențiale)
  • Spam  (mesaje electronice nesolicitate, de publicitate pentru produse și servicii dubioase) sau prin intermediul rețelelor de socializare
  • Trashing („colectarea” materialelor printate care au fost aruncate fără a fi distruse și care conțin date personale și bancare)
  • Solicitarea de informații personale în timpul navigării pe internet
  • Download (prin descărcarea de video, muzică și alte website-uri necunoscute)
  • Furtul din căsuța poștală
  • Prin telefon de la contacte necunoscute
  • Ghost (adeziune la contracte online prin site-uri fantomă)
  • Prin intermediul rețelelor de socializare
  • Chiar și QR codurile pot fi „măsluite”, așa încât, odată scanate, să activeze pentru posesorii de smartphone opțiunea de a trimite un mesaj, taxat foarte scump, către un anumit număr de telefon.

Chiar dacă persoane apropiate îţi cer informaţii cu privire la datele personale este indicat ca unele lucruri să nu le transmiţi printr-un mesaj sau e-mail, scrie ziarulnational.md.

Ce nu trebuie să treacă prin spaţiul digital.

Date personale de pe permisul de conducere/ paşaport/ buletin. Dacă eşti pe punctul de a începe un nou job, iar angajatorul are nevoie de datele tale scanate, cel mai bine ar fi să-i înmânezi actele personal pentru a reduce riscul de securitate. Acelaşi lucru se aplică şi în cazul paşaportului.

Numărul cardului de credit. În momentul în care trimiţi numărul cardului de credit prin e-mail, şansele ca o persoană să ajungă întâmplător însecțiunea de mesaje trimise a adresei tale de e-mail sunt foarte mari. Accidental, poate da peste datele tale şi le poate salva, iar mai apoi, se poate folosi de ele.

Parolele conturilor pe care le deţii. Fie că este vorba de conturile din Social Media sau alte conturi personale, nu trimite niciodată parolele importante prin e-mail sau SMS. În cazul în care îţi pierzi telefonul, cineva poate avea acces la adresele tale, ceea ce te va face să fii vulnerabil.