Acasă Diverse Ce fac online copiii și câți dintre ei caută conținut legat de...

Ce fac online copiii și câți dintre ei caută conținut legat de alcool, tutun și droguri

14
NOTĂ: Unele articole și pagini pot conține linkuri de afiliere. Susțineți acest blog cumpărând software prin aceste linkuri. Mulțumesc!
NOTE: Some articles and pages may contain affiliate links. Support this blog by purchasing software through these links. Thank you!
Un raport recent Kaspersky Lab arată că, în toată lumea, copiii își petrec cea mai mare parte a timpului lor din mediul online, folosind instrumente de comunicare cum sunt rețelele sociale, email-ul, chat-ul etc. (reprezentând 67% din activitatea online). Portalurile de jocuri (11%) și site-urile care conțin informații despre alcool, droguri și tutun (9%) se clasează pe locul al doilea, respectiv al treilea.

În același timp, se observă diferențe notabile în ceea ce privește interesele copiilor din diferite țări.

Raportul, care acoperă o perioadă de 12 luni, se bazează pe statistici anonime provenite de la soluțiile Kaspersky Lab pentru PC-uri Windows și Mac-uri, care au modulul Control Parental activat, și prezintă procentul de vizite sau tentative de a vizita site-uri cu un conținut potențial dăunător, încadrate într-una dintre cele 14 categorii prestabilite. 


Statisticile arată că, în perioada urmărită, copiii au redus numărul de vizite în mediile de comunicare și site-urile destinate adulților. Această tendință poate fi explicată prin faptul că și-au mutat cea mai mare parte a activităților “sensibile” pe dispozitive mobile, care nu au fost vizate de raport. 

Categoria “canale de comunicare pe Internet” este cea mai populară în Mexic (86%), Rusia, Brazilia și Italia (cu procente de peste 70%). Cei care au comunicat cel mai puțin în această perioadă au fost copiii din China (30%), Germania (31%) și Marea Britanie (32%). Interesant de remarcat, cu cât e mai puțin populară această categorie într-o țară, cu atât e mai populară categoria “jocuri pe computer”. Copiii din Marea Britanie (28%), Germania (26%) și Australia (21%) au o tendință mai accentuată să se joace online, în timp ce copiii din Mexic (4%), Italia (6%) și Japonia (7%) se joacă mai rar. 

În ceea ce privește vizionarea de materiale video, descărcarea de software sau când vine vorba sa asculte muzică, micuții din Japonia conduc detașat (12% din totalul de notificări trimise de sistemele de control parental). De asemenea, ei se clasează în top la cumpărăturile online (17%), ca și copiii și adolescenții din China (20%). 

Categoria “alcool, tutun și droguri” a generat cele mai multe semnale de alarmă în Germania (23%) și Marea Britanie (25%). 

În schimb, conținutul pentru adulți a generat cel mai mare interes în rândul copiilor din China (23%) și din Japonia (5%), iar cel mai mic interes în Marea Britanie și SUA (ambele înregistrând sub 1%). 
“Popularitatea anumitor tipuri de site-uri printre copiii din diferite țări poate fi legată de specificul cultural al fiecărei țări și de condițiile economice. Vedem cum copiii devin mai independenți în mediul online: aleg ce muzică ascultă, filmele și desenele animate pe care vor să le vadă și ce programe să instaleze. Această independență este bună, dar, pe Internet, ca și în viața reală, copiii trebuie ghidați și învățați cum să aibă un comportament responsabil, care să nu îi pună în pericol. Noi credem că, pentru a evita accesarea unui conținut dăunător de către copiii lor, părinții trebuie să îmbine folosirea unei soluții complexe de securitate cu o comunicare constantă. Prin discuții, micii utilizatori învață despre pericolele din mediul online și se creează o relație de încredere în cadrul familiei, în timp ce soluțiile de securitate oferă baza pentru astfel de conversații și un mediu sigur pentru toți membrii familiei”, spune Anna Larkina, Senior Web Content Analyst la Kaspersky Lab.