Ce caută românii de Black Friday și care sunt magazinele preferate pentru a-și face cumpărăturile

A mai rămas mai puțin de o zi până la „Vinerea neagră” (Black Friday) de anul acesta, iar cei de la Millward Brown au efectuat un studiu pentru a vedea care sunt produsele cele mai căutate de români. Televizoarele, electrocasnicele mici și telefoanele vor fi cele mai căutate produse.

71 % dintre români ştiu ce e Black Friday sau măcar au auzit de reducerile din „Vinerea neagră”. Românii şi-au întocmit din timp lista de cumpărături iar 44 % dintre ei, de trei ori mai mulţi decât în 2012, şi-au propus să cumpere ceva.

Experții spun că în final coşul de cumpărături va avea, în medie, două-trei produse. Clienţii de Black Friday au între 18 şi 65 de ani, cei mai mulţi sunt bărbaţi între 24 și 34 de ani şi îşi vor cumpăra mai ales televizoare, electrocasnice mici și telefoane mobile.

Mașinile de spălat şi frigiderele sunt următoarele două categorii de produse râvnite de români, mai exact de românce, în timp ce tabletele abia au prins top zece.

Anul trecut, aproape cinci milioane de români au rotunjit conturile vânzărilor de Black Friday. Sesiune de shopping a indicat un bilanţ provizoriu al vânzărilor de peste 300 de milioane de lei. Pe lista de cumpărături, cu reduceri de până la 80 %, s-au regăsit de la autoturisme și bonuri de carburanți şi până la parfumuri, cărţi și lopeți de zăpadă.

Black Friday este un eveniment deja de tradiţie în România. Primele tentative de reduceri s-au manifestat în anul 2010, dar abia un an mai târziu principalii vânzători autohtoni s-au implicat în promovarea acestui gen de campanie comercială. Tradiţia este importată la americani pentru că reducerile sunt firești după Ziua Recunoștiinței. Românii țin Black Friday pur și simplu, fără niciun motiv.

Ce vor cumpăra românii de Black Friday:

Televizoare – 40%
Electrocasnice mici – 39%
Telefoane mobile – 22%
Maşini de spălat / frigidere – 18%

Întrebați care sunt magazinele pe care le iau în calcul pentru a-și face cumpărăturile de Black Friday, topul românilor are în frunte retailerul eMAG (30% dintre opțiuni), urmat de Altex (21%), Flanco (9%), Carrefour (8%), Kaufland (4%), Media Galaxy, Auchan și Domo (cu câte 3% dintre sufragii), Lidl (2%) și Cora (1%). Comparativ cu anul trecut, singura modificare notabilă este scăderea semnificativă a numărului celor care iau în calcul Domo, datorită închiderii recente a magazinelor fizice.

Iulian STANCIU, CEO-ul eMAG, a estimat recent că vânzările totale de Black Friday din România vor depăși anul acesta 1 miliard de lei. El a precizat că Black Friday s-a transformat într-un fenomen de shopping cu un puternic impact social.


Cercetarea Millward Brown România a fost realizată pe un eșantion reprezentativ la nivel național, în rândul a 2.000 de respondenți din mediul urban și rural, cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani. Interviurile au fost realizate telefonic în perioada 4 – 5 noiembrie.


Lista cu principalele magazine participante la Black Friday 2015 poate fi studiată AICI.

Black Friday


Continuă lectura

AnteriorUrmător

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.