NOTĂ: Acest blog nu conţine advertoriale (articole sponsorizate/articole plătite), dar unele articole și pagini pot conține linkuri de afiliere. Susțineți acest blog cumpărând software prin aceste linkuri. Mulțumesc!
NOTE: This blog does not contain advertorials (sponsored articles/paid articles), but some articles and pages may contain affiliate links. Support this blog by purchasing software through these links. Thank you!
Protejarea confidențialității și a informațiilor pe care le distribuiți online este foarte importantă. Pentru a demonstra acest lucru există câteva posibilități să vă căutați online și să descoperiți ce informații despre dumneavoastră sunt cunoscute public. Procesul se numește OSINT, o denumire la modă pentru Open Source Intelligence (Informații cu surse deschise sau la liber).
Aceasta înseamnă analiza online a resurselor publice pentru a vedea cât de multe informații puteți afla despre o adresă IP a unui computer, o companie sau chiar o persoană ca dumneavoastră. Rețineți că atacatorii cibernetici folosesc aceleași instrumente și tehnici. Cu cât acești atacatori pot afla mai multe despre dumneavoastră, cu atât mai bine pot pregăti un atac vizat. Acest concept a existat de ani de zile, dar cele mai recente instrumente online îl fac mult mai simplu de realizat.
Cum să găsiți informații
Nu veți găsi toate informațiile pe un singur site web. Însă începeți cu un site web, aflați câteva detalii, apoi utilizați aceste detalii pentru a căuta pe alte site-uri. Apoi combinați și comparați rezultatele pentru a crea un profil sau un dosar despre subiectul căutării dvs.
Un loc bun pentru a începe sunt motoarele de căutare, cum ar fi Google, Bing sau DuckDuckGo. Fiecare dintre acestea a indexat informații diferite despre dvs., deci începeți căutarea pe mai multe motoare de căutare.
Începeți prin a tasta numele dvs. între ghilimele, iar după aceea extindeți căutarea pe baza a ceea ce se numește operatori. Operatorii sunt simboluri speciale sau text adăugate la căutarea dvs., care definesc mai bine ceea ce căutați. Acest lucru este important mai ales dacă aveți un nume comun și va trebui să adăugați mai multe informații, cum ar fi adresa dvs. de e-mail sau orașul în care locuiți.
Exemple:
• “Numelemic Numeledefamilie” > ce informații se găsesc online despre această persoană
• “Numelemic Numeledefamilie@” > posibilele adrese de e-mail asociate cu această persoană
• “Numelemic Numeledefamilie” filetype:doc > orice documente Word care conțin numele acestei persoane
Există, de asemenea, site-uri dedicate unde puteți afla informații despre persoane. Încercați unul dintre aceste site-uri pentru a vedea ce se cunoaște public despre dvs. Rețineți că aceste site-uri nu sunt întotdeauna exacte sau pot fi specifice doar anumitor țării. Probabil va trebui să căutați pe mai multe site-uri pentru a verifica informațiile pe care le găsiți.
• https://pipl.com
• https://cubib.com
• https://familytreenow.com
Există numeroase alte site-uri unde puteți căuta mai multe informații, cum ar fi Google Imagini, Google
Maps, site-uri de socializare și multe altele.
Pentru a afla mult mai multe despre dvs., recomandat este cadrul OSINT 😉 :
De ce să vă căutați Online?
1. Aflați ceea ce diferite persoane sau organizații au strâns, postat sau transmis online despre dvs.
2. Înțelegeți că aceleași resurse sunt disponibile pentru oricine altcineva, inclusiv infractori cibernetici care pot folosi aceste informații pentru a vă viza. Fiți suspicios. De exemplu, dacă primiți un apel urgent de la cineva care susține că este banca dvs., doar pentru că știe câteva informații de bază despre dvs. nu înseamnă că reprezintă într-adevăr banca. Mai degrabă, închideți telefonul, apoi sunați dvs. banca la un număr cunoscut, de încredere, pentru a confirma că era într-adevăr vorba de ei. La fel și cu e-mailurile, doar pentru că un e-mail conține câteva fapte cunoscute despre dvs., nu înseamnă că este legitim.
3. Gândiți-vă bine la ceea ce dezvăluiți public și impactul pe care acele informații l-ar putea avea asupra dvs., familiei sau angajatorului dvs.