Câteva precizări și sfaturi după încheierea suportului pentru Windows 7

Având în vedere că astăzi încetează suportul pentru Windows 7, Kaspersky vine cu câteva precizări, din perspectiva securității: Suportul pentru Windows 7 încetează astăzi, 14 ianuarie 2020, moment din care Microsoft nu va mai oferi asistență tehnică sau actualizări de software. În consecință. acest sistem de operare va deveni un risc de securitate pentru utilizatorii individuali și companii, având în vedere că vulnerabilitățile nu vor mai fi remediate.

Conform unei analize realizate de Kaspersky, la nivel global, în august, anul trecut:

 • Peste o treime (38%) dintre companiile foarte mici, precum și aproape jumătate (47%) dintre companiile și întreprinderile mijlocii încă foloseau Windows 7.
 • Mai mult de o treime (38%) dintre utilizatorii individuali foloseau încă Windows 7.

„Statisticile noastre arată că un procent semnificativ de utilizatori, atât corporate, cât și persoane fizice, utilizează în continuare computere cu un sistem de operare depășit sau pe punctul de a expira”, spune Alexey Pankratov, Enterprise Solutions Manager la Kaspersky. „Motivele variază: software care nu ar funcționa pe cele mai recente versiuni ale sistemului de operare, motive economice sau obișnuința. Cu toate acestea, un sistem de operare vechi, fără patch-uri, reprezintă un risc major de securitate cibernetică; costul unui incident poate fi semnificativ mai mare decât costul unei actualizări. Prin urmare, vă recomandăm să utilizați versiuni mai noi, care primesc actualizări și să vă asigurați că sunt disponibile instrumente de securitate suplimentare în perioada de tranziție. “

Conform CERT.RO, opțiunile pe care le aveți sunt următoarele:

 1. Upgrade la Windows 10
 2. Trecerea la alt sistem de operare
 3. Păstrarea sistemului de operare Windows 7 instalat
 1. Upgrade la Windows 10

Dacă doriți să faceți upgrade la Windows 10 vă este necesară o licență. Actualizarea de la Windows 7 la Windows 10 are o serie de avantaje. Ambele sisteme de operare sunt realizate de Microsoft, procesul de actualizare este relativ ușor și documentat pe siteul Microsoft – https://www.microsoft.com/ro-ro/software-download/windows10.

Acest lucru înseamnă că veți avea un minim de întrerupere atunci când faceți upgrade la Windows 10. Majoritatea programelor pe care le utilizați vor putea funcționa pe Windows 10, iar aspectul și interfața sunt similare cu Windows 7. Totuși, pentru aplicațiile 3rd party (care nu sunt furnizate de Microsoft), va trebui să verificați pe site-ul producătorului dacă acestea sunt compatibile cu Windows 10. 

De asemenea, recomandăm ca înainte de începerea upgrade-ului sistemului de operare să efectuați o salvare a fișierelor personale pe un mediu extern.

 1. Trecerea la alt sistem de operare

Există o varietate de sisteme de operare, unele gratis alte contra cost, care pot fi instalate. Trecerea la alt sistem de operare presupune adaptarea la alt mediu de lucru, copierea fișierelor personale pe acesta, instalarea sau găsirea altor programe software echivalente cu cele utilizate pe sistemul actual.

 1. Păstrarea sistemului de operare Windows 7 instalat

În acest caz, pentru diminuarea riscurilor de securitate este indicat să folosiți o soluție de securitate si un browser, ambele actualizate si  compatibile cu Windows 7. Totuși aceste măsuri nu vor elimina riscul de securitate dat de faptul că sistemul de operare Windows 7 nu va mai primi actualizări de securitate și va fi din ce in ce mai vulnerabil în lipsa acestora. Printre consecințele unui atac cibernetic reușit enumerăm:

 • pierderea datelor/fișierelor personale prin criptarea acestora (ransomware)
 • furtul unor date/informații precum: conturi bancare și date de acces la acestea, date de acces la conturile de email, date de acces la conturile altor aplicații și utilizarea acestora în scop malițios
 • utilizarea calculatorului de către infractorii cibernetici pentru minare cripto monedă (crypto currency minning)
 • implicarea calculatorului in atacuri asupra altor sisteme informatice
 • utilizarea neautorizată a microfonului și camerei video

Continuă lectura

AnteriorUrmător