NOTĂ: Acest blog nu conţine advertoriale (articole sponsorizate/articole plătite), dar unele articole și pagini pot conține linkuri de afiliere. Susțineți acest blog cumpărând software prin aceste linkuri. Mulțumesc!
NOTE: This blog does not contain advertorials (sponsored articles/paid articles), but some articles and pages may contain affiliate links. Support this blog by purchasing software through these links. Thank you!
Dacă ai în gând să-ți faci un website, mai mult ca sigur te-ai confruntat cu această întrebare. Sau poate că ai aflat deja și acum te întrebi de ce costă atât de mult? Totul se reduce la cât de multă muncă implică și de câți bani dispui.
Mai exact, există doi factori care determină prețul unui website: dimensiunea site-ului și complexitatea proiectului.
Asta înseamnă că un website bine aranjat, cu 10 pagini de informații și un design minimalist cu funcționalități standard vă costă mai puțin decât unul cu 50 de pagini de informații cu aceleași functionalități și design. În termeni financiari, costurile de creare a unui website pot fi sub 1000 Euro, sau în alte cazuri mai mari de 10.000 de Euro. Da, e o diferență uriașă între cele două sume.
NOTĂ: Informațiile următoare sunt estimate pentru firmele mici sau site-uri personale, nu pentru corporații care au oameni angajați în acest scop și plătesc pentru realizarea unui website zeci de mii de euro.
Cele două opțiuni de preț pentru crearea unui website
Prima opțiune: Angajează un profesionist
Dacă nu te pricepi să realizezi un website, atunci vei dori să angajezi pe cineva pentru a-ți crea website-ul. E simplu. Totuși, dacă ai căutat online astfel de agenții sau freelanceri, probabil că ai găsit următoarele:
- Prețul nu era afișat nicăieri.
- Oferte de prețuri, de la foarte ieftine la foarte scumpe.
Pentru majoritatea firmelor de creare site web care și-au afișat prețurile, ele variază între 800 – 2000 de euro pentru crearea unui website de prezentare în 2020.
Website Design vs. Website Development
Website Design și Website Development sunt folosite de obicei cu același sens, însă ele reprezintă două lucruri total diferite. Website Design este ca și cum ai angaja un arhitect să realizeze proiectul casei tale, pe cand Web Development este ca și atunci când ai angaja o firmă de construcții să îți construiască efectiv casa. Prețurile estimate mai jos sunt atât pentru web design cât și web development.
Factori care afectează prețul creării unui website:
Numărul de pagini
Să spunem că o firmă de creare site îți oferă un pachet de 800 de euro pentru un website de 10 pagini. Dar ce faci dacă site-ul tău are nevoie de 25 de pagini? Cât va costa în plus? Ca să îți fie mai ușor să calculezi, poți să adaugi câte 50 de euro în plus pentru fiecare pagină.
Personalizarea website-ului
Fiecare proiect de creare website începe cu o temă, sau șablon. Nimeni nu creează un website de la zero – deoarece necesită foarte mult timp și pe deasupra este foarte scump. O temă face cam 50-60% din treabă în procesul de creare a website-ului, însă mai râmân o tonă de lucruri de personalizat și modificat pentru a aduce proiectul la bun sfârșit. Cu cât mai multe funcții personalizate îți dorești, cu atât costul va fi mai mare. În plus, dacă nu ar exista temele atunci nu ai mai plăti 800-2000 de euro pe un website, ci peste 10.000 de euro sau chiar mai mult.
Elemente grafice și imagini personalizate
Imaginile și grafica atrăgătoare poate oferi un aspect unic website-ului tău, însă totul are un preț. Pe deasupra, crearea efectelor vizuale sofisticate necesită softuri de editare și implicit, un specialist în design grafic, deci costurile ar crește și în acest caz.
Programare custom
Câteodată poți să gasești un modul care să îți ofere exact funcționalitatea de care ai nevoie (galerie de imagini, formulare de înregistrare, metode de plată, etc). Uneori, însă, pentru a obține funcționalitatea de care ai nevoie necesită foarte multă muncă de programare, testare și retestare. Într-o lume utopică, totul ar putea să meargă perfect din prima, însă aproape niciodată nu este cazul. Este depusă o tonă de muncă în spate pentru a face lucrurile să funcționeze așa cum ar trebui.
Numărul de revizii
Majoritatea proiectelor de creare website încep cu un concept inițial, apoi cu una sau două runde de revizii a design-ului pentru a pune la punct toate detaliile. Unii web designeri oferă chiar și 3-5 revizii a design-ului. Teoretic, pot să ofere câte revizii vor ei, dar ține minte că acestea se adaugă la costul total al proiectului.
Dezvoltarea conținutului
Conținutul de calitate, persuasiv și bine structurat este fundația website-ului ideal. Dacă lansezi un website nou dar nu ai conținut, va trebui să îl dezvolți. Dacă un website are deja conținut dar este vechi, fără sens și neoptimizat, atunci ar trebui refăcut, îmbunătățit. Conținutul este una dintre caracteristicile unui website care consumă cel mai mult timp, de aceea prețurile sunt și ele pe măsură.
PRO TIP # 1: Dacă vrei să angajezi un profesionist pentru crearea website-ului tău, dar parcă nu îți vine să dai o sumă atât de mare de bani la început, întreabă ce alte opțiuni sunt pentru plată. S-ar putea să îți ofere posibilitatea de a plăti în transe. Cert este că dacă îți dorești un website de calitate, începe să pui niște bani deoparte.
PRO TIP # 2: Atenție la prețul pe care îl primești. De obicei prețurile mici nu înseamnă și o treabă de calitate, sau poate că vei avea o experiență neplacută pe parcurs, atunci când vei fi taxat chiar și pentru cele mai banale lucruri. Așa cum se spune, primești ceea ce plătești.
A doua opțiune: Creează-ți singur website-ul (DIY)
Dacă ai cunoștințe de bază despre tehnologiile web și crezi că te descurci de unul singur, atunci cu siguranță ar trebui să încerci să îți creezi propriul website. Lucrurile de care ai nevoie pentru început nu sunt extraordinar de scumpe:
- Numele domeniului: 50-60 RON/an pentru înregistrarea unui nou domeniu. Sunt foarte mulți furnizori de domenii în România, dar cel mai simplu ar fi să achiziționezi direct de la sursă – RoTLD.ro.
- Găzduire: Costurile fluctuează între 200 RON/an pentru un pachet minim și 1000 RON/an pentru un pachet cu mai multe resurse.
- Certificat SSL: Chiar dacă nu plănuiești să vinzi produse pe site, tot vei avea nevoie să îți securizezi website-ul prin protocolul HTTPS. Poți să folosești un certificat SSL gratuit Let’s Encrypt sau poți să achiziționezi un certificat SSL la aproximativ 12 Euro/an.
- Tema premium: $40-$200. Exista sute sau chiar mii de teme din care să alegi, indiferent de platforma pe care vrei să îți realizezi website-ul. Unele sunt gratuite, altele cu plată. Dar recomandarea este să folosești o temă premium. Actualizările temei și a modulelor reduc riscurile de securitate a site-ului tău.
- Module premium: $100-$200. La fel ca și în cazul temelor, primești ceea ce plătești. Nu te zgârci nici în acest caz, deoarece modulele gratuite sunt mult mai vulnerabile și predispuse hacking-ului.
- Imagini: Dacă ești un fotograf bun, atunci ai rezolvat problema pozelor pentru website-ul tău. Dar s-ar putea să mai ai nevoie de câteva imagini premium pentru a îmbunătăți și mai mult aspectul website-ului tău. Recomand Shutterstock pentru acest lucru.
- Educația ta: $25-$300. Bănuind că nu realizezi website-uri în fiecare zi, probabil că vei avea nevoie de câteva cursuri online de Photoshop, HTML/CSS, PHP pentru a învăța bazele și documenta în ariile mai importante ale realizarii unui website.
În total, vei ajunge să cheltuiești undeva la 300-700$ pentru a începe un astfel de proiect. Evident, cel mai mare cost pentru un astfel de proiect este timpul tău. Chiar și pentru un website simplu, să nu fii surprins când îți va lua și 40-50 de ore să produci ceva de calitate de care să fii mândru. Și asta presupunând că ești familiarizat cu crearea de website-uri. Dacă ești nou în asta, atunci estimează că îți va lua de 2 sau de 3 ori mai mult. Fără exagerare.
Crearea unui website modern și bine structurat necesita mult mai mult timp decât realizezi. Dar dacă ai la dispoziție mai mult timp decât bani, atunci un proiect DIY (Do it yourself) este cea mai viabilă opțiune.
Stai așa. Treaba nu e gata.
Odată ce website-ul este lansat online, treaba încă nu este gata. La fel ca și cum ai cumpăra o casă, ai nevoie de timp, efort și bani pentru a o menține. De exemplu, vei avea de achitat anual găzduirea și probabil câteva licențe la module premium cu licența anuală. S-ar putea să vrei să mai cumperi câteva imagini ca să faci câteva retușuri pe website sau să îl extinzi. Poți să angajezi pe cineva să se ocupe de asta, sau să lucrezi cu freelanceri saă creeze conținut nou pe site și să îți crești vizibilitatea online. Website-ul tău are nevoie și de mentenanța tehnică continuă pentru a instala actualizări la fișierele de bază WordPress, teme și module. Dacă te simți confortabil să faci asta de unul singur, atunci e perfect.
Vei avea nevoie și de un sistem offline de backup a website-ului, pentru a-l putea restaura în cazul unor erori catastrofice care nu mai au rezolvare. Nu dramatizez, dar lucrurile acestea chiar se întâmplă.
Spor la treabă!