Cât de avansată este țara dumneavoastră în domeniul digital? Aproape trei sferturi dintre români nu au competențe digitale de bază, mult peste media UE

Potrivit Indicelui economiei și societății digitale (DESI – Digital Economy and Society Index) pentru 2017, UE face progrese, însă decalajul dintre cei mai buni actori din sectorul digital și țările care înregistrează cele mai scăzute rezultate este încă foarte mare. Sunt necesare mai multe eforturi și investiții pentru a valorifica cât mai bine piața unică digitală.

Comisia Europeană a publicat rezultatele Indicelui economiei și societății digitale (DESI) pentru 2017. Acest instrument prezintă performanțele celor 28 de state membre în diverse domenii, de la conectivitate și competențe digitale la integrarea tehnologiei digitale de către întreprinderi și serviciile publice.

Andrus Ansip, vicepreședinte pentru piața unică digitală, a declarat: „Treptat, Europa se digitalizează, însă multe țări trebuie să-și intensifice eforturile. Toate statele membre ar trebui să investească mai mult pentru a beneficia pe deplin de piața unică digitală. Nu ne dorim o Europă digitală cu două viteze. Ar trebui să colaborăm cu toții pentru ca UE să se numere printre liderii mondiali în domeniul digital.”

În general, UE a înregistrat progrese și și-a îmbunătățit performanțele digitale cu 3 puncte procentuale față de anul trecut, însă aceste realizări s-ar fi putut face într-un ritm mai alert, iar situația variază de la un stat membru la altul (decalajul digital dintre primul și ultimul clasat este de 37 de puncte procentuale, față de 36 de puncte procentuale în 2014).

Danemarca, Finlanda, Suedia și Țările de Jos prezintă cele mai bune rezultate în acest an, urmate de Luxemburg, Belgia, Regatul Unit, Irlanda, Estonia și Austria. Primii 3 cei mai buni actori din sectorul digital din UE sunt și liderii în domeniu pe plan mondial, înaintea Coreei de Sud, a Japoniei și a Statelor Unite ale Americii. Slovacia și Slovenia sunt țările din UE care au înregistrat cele mai importante progrese.

Cu toate că au înregistrat unele îmbunătățiri, mai multe state membre, printre care Polonia, Croația, Italia, Grecia, Bulgaria și România, sunt încă în întârziere în ceea ce privește dezvoltarea digitală, comparativ cu media UE.

Cât de avansată este țara dumneavoastră în domeniul digital? Aproape trei sferturi dintre români nu au competențe digitale de bază, mult peste media UE

Indicele economiei și societății digitale (DESI) arată următoarele:

Conectivitatea s-a îmbunătățit, dar este încă insuficientă pentru a aborda nevoile viitoare.

 • 76 % din gospodăriile din Europa au acces la bandă largă de mare viteză (cel puțin 30 Mbps) și în unele state membre o proporție semnificativă din acestea poate deja accesa rețele care oferă o viteză de 100 Mbps sau mai mult. Peste 25 % din gospodării au abonament la servicii de bandă largă de mare viteză.
 • Numărul de abonamente la servicii de date mobile este în creștere: de la 58 de abonați la 100 de locuitori în 2013, la 84 în 2016.
 • Serviciile mobile 4G acoperă 84 % din populația UE.

UE are mai mulți specialiști în sectorul digital decât înainte, dar persistă un decalaj în termeni de competențe.

 • În UE sunt mai mulți absolvenți în domeniul științelor exacte, al tehnologiei, al ingineriei și al matematicii decât înainte (19 absolvenți la 1000 de persoane cu vârsta între 20 și 29 de ani).
 • Se înregistrează un număr mai mare de specialiști TIC în populația activă (3,5 % în 2015, față de 3,2 % în 2012).
 • Aproape jumătate (44 %) din cetățenii europeni încă nu au competențe digitale de bază care să le permită, de exemplu, să utilizeze poșta electronică sau instrumente de editare ori să instaleze noi dispozitive.

Cetățenii europeni dobândesc din ce în ce mai multe competențe digitale.

 • 79 % din cetățenii europeni se conectează la internet cel puțin o dată pe săptămână, o creștere cu 3 puncte procentuale față de 2016
 • 78 % din utilizatorii de internet navighează on-line pentru a se juca sau descărca muzică, filme, fotografii ori jocuri
 • 70 % din utilizatorii europeni de internet citesc știri on-line (64 % în 2013)
 • 63 % utilizează rețelele sociale (57 % în 2013)
 • 66 % fac cumpărături on-line (61 % în 2013)
 • 59 % utilizează serviciile bancare on-line (56 % în 2013)
 • 39 % utilizează internetul pentru a efectua apeluri telefonice (33 % în 2013)

Pentru detalii, puteți consulta on-line profilurile de țară individuale. Pentru România accesați aici.

Continuă lectura

AnteriorUrmător

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.