Care sunt cele mai bune suite de securitate și utilitare pentru a curăța sistemele deja infectate (Test AV-TEST)

Pot suitele de securitate sau utilitarele speciale să curețe complet sistemele deja infectate cu malware? Pentru a afla răspunsul la această întrebare, laboratorul de testare AV-TEST a supus 9 suite de securitate foarte cunoscute și 7 instrumente speciale populare la un test de anduranță ce a durat 1 an de zile (ianuarie-decembrie 2017).

Fiecare dintre cele 9 suite de securitate și 7 utilitare au fost supuse la 4 runde de testare (care la sfârșit au fost consolidate într-un singur rezultat), în vederea eliminării programelor malware dar și în încercarea de a restaura sistemul la starea anterioară de funcționare. 

Deoarece testul a fost axat pe capacitatea unei suite de securitate sau a unui utilitar de a repara și a restabili sistemele, a fost folosit doar malware (fiecare suită de securitate a a trebuit să elimine 76 probe malware pe întreaga perioadă de testare, iar fiecare instrument special 38 probe malware). În total, laboratorul a efectuat 950 evaluări individuale! 

Produse testate:

Suite de securitate

  • Avast! Free Antivirus – gratuit
  • Avira Antivirus Pro
  • Bitdefender Internet Security
  • Enigma Software Spyhunter
  • G Data Internet Security
  • Kaspersky Internet Security
  • Malwarebytes Premium
  • Microsoft Security Essentials – gratuit
  • Symantec Norton Security

Utilitare speciale

În laborator, cele 9 suite de securitate au fost verificate în două scenarii.
1. Au fost instalate pe un sistem deja infectat.
2. Au fost deja instalate, oprite pentru scurt timp cu scopul infectării sistemului, apoi reactivat.

Cele 7 unelte speciale au fost utilizate numai pe sistemele deja infectate, reflectând un scenariu obișnuit de zi cu zi.

6 din 9 suite de securitate pot fi recomandate 

Cele mai bune două pachete de securitate provin de la Bitdefender și Kaspersky, cu 72 din 76 de sisteme complet reparate și curățate. În fiecare din cele 4 cazuri, aceste suite au fost în măsură să elimine complet malware-ul, dar au lăsat unele resturi de fișiere inofensive (fișier text). Următorii furnizori de suite de securitate au obținut rezultate foarte bune, de asemenea, trecând cu vederea resturile de fișiere inofensive: G Data, Avast, Symantec și Avira (în ordinea rezultatelor). Rezultatele au arătat că între 68 și 61 de sisteme Windows au fost complet reparate (în ordinea rezultatelor). 

În 3 cazuri, suita de la Malwarebytes nu a eliminat componentele malware active din sistem. Microsoft Security Essentials nu a eliminat componentele active de 4 ori și nici nu a reușit să detecteze deloc 2 mostre malware. Pachetul Enigma Spyhunter a avut cele mai mari probleme: un total de 6 mostre malware nu au fost detectate.


Care sunt cele mai bune suite de securitate și utilitare pentru a curăța sistemele deja infectate (Test AV-TEST)

 Doar 2 din 7 instrumente speciale pot fi recomandate 

Evaluarea intermediară a instrumentelor speciale în testul de anduranță nu a fost destul de favorabilă. Doar Kaspersky și Bitdefender au oferit asistență aproape perfectă, eliminând toate probele malware. Instrumentul Kaspersky Tool Virus Removal a ignorat resturile de fișiere inofensive de 3 ori, iar Bitdefender Rescue Disk de 5 ori. 

Heise Disinfect și G Data BootMedium au eliminat toate probele malware. Cu toate acestea, doar 4, respectiv 2 din sisteme au fost complet reparate și curățate.

Microsoft Windows Defender Offline și avast Rescue Disk au detectat toate probele malware, dar în 2 și respectiv 3 cazuri acestea nu au eliminat complet elementele active ale malware-ului. Microsoft Security Scanner a avut aceeași problemă cu un singur eșantion malware, dar nu a reușit să detecteze probele malware în 2 cazuri de testare.
Care sunt cele mai bune suite de securitate și utilitare pentru a curăța sistemele deja infectate (Test AV-TEST)

Continuă lectura

AnteriorUrmător

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.