Acasă Antivirus Care este antivirusul cu cel mai mic consum de resurse (Test AV-Comparatives...

Care este antivirusul cu cel mai mic consum de resurse (Test AV-Comparatives – aprilie 2021)

294
NOTĂ: Unele articole pot conține linkuri de afiliere. Susțineți acest blog cumpărând software prin aceste linkuri. Mulțumesc!
NOTE: Some articles may contain affiliate links. Support this blog by purchasing software through these links. Thank you!

Majoritatea utilizatorilor aleg să-și instaleze un produs de securitate pentru PC-ul lor în funcție de capacitățile lui de protecție și detecție a amenințărilor, dar să nu uităm că un criteriu foarte important este și impactul produsului instalat asupra performanțelor calculatorului.

Care este antivirusul cu cel mai mic consum de resurse (Test AV-Comparatives - aprilie 2021)

Pentru a afla care program de tip security suite este mai performant cu un consum scăzut de resurse, AV-Comparatives a dat recent publicităţii testul de performanță realizat pe luna aprilie 2021.

La test au participat 17 produse, iar criteriile de testare au fost: copierea fişierelor, arhivare şi dezarhivare, instalare şi dezinstalare programe, lansare aplicaţii și descărcare de pe internet, navigare pe web, dar și PC Mark 10 Professional Testing Suite.

Sistemul de operare folosit pentru testare a fost un Windows 10, versiunea 20H2 (64-Bit), cu softurile de securitate instalate cu setările implicite (default) și conexiune la internet activă. S-au acordat calificativele: mediocre, fast şi very fast pentru fiecare din criteriile alese la testare. 

La primul criteriu (Copierea fişierelor) s-au făcut două teste: testul iniţial (la prima rulare) şi un al doilea test, unde s-a ales opţiunea de a nu scana fişierele deja scanate deja în primul test (unele produse anti-virus ignoră anumite tipuri de fișiere pentru mărirea vitezei de scanare*). Majoritatea produselor testate au obţinut fast și very fast la ambele rulări. Microsoft Windows Defender a fost singurul produs care a obținut mediocre la ambele rulări. 

La criteriul arhivare şi dezarhivare, doar Total Defense a obținut calificativul mediocre.

La testarea în ceea ce priveşte instalarea sau dezinstalarea unui program, majoritatea produselor au obținut fast și very fast. Excepțiile au fost produsele Microsoft Windows Defender și Malwarebytes, care au obținut calificativul mediocre.

La impactul asupra deschiderii unor documente (Word, Excel, PowerPoint și documentele PDF), rezultatele au fost în general bune și foarte bune pentru toate produsele testate, cu o singură excepție: G DATA (mediocre pentru ambele teste efectuate la acest criteriu).

La impactul asupra descărcărilor de pe internet, rezultatele produselor testate a fost very fast, cu două excepții: G DATA și Vipre (fast).

La impactul atunci când se navighează pe web, rezultatele au fost foarte bune pentru toate produsele de securitate.

NOTĂ: La testul PC Mark se testează operaţiuni ce includ criptarea, decriptarea, codarea video, rularea unui joc, viteză rețea, accesul la disc etc.

La finalul acestor teste, pe primul loc s-a aflat Panda, care a avut și cel mai mic scor la impactul asupra performanţelor calculatorului, urmat la mică distanță de produsul Kaspersky. Cu un consum mic de resurse sunt și produsele de securitate ESET, McAfee, NortonLifeLock, K7, Bitdefender, Avast și AVG. Microsoft Windows Defender este (și va fi 😄) produsul de securitate cu cel mai mare consum de resurse.

Rezultatele testului:

* Pentru a fi siguri că toate fișierele sistemului sunt scanate, AV-Comparatives recomandă scanarea totală/completă a sistemului în mod regulat.

RecomandareDacă aveți un PC mai slab/vechi sau pur și simplu nu vreți ca produsul de securitate să contribuie negativ la încetinirea calculatorului, țineți cont de aceste rezultate.

Testul complet îl puteţi studia aici.