Campanie de spionaj cibernetic: hackerii ruşi au atacat NATO, UE şi Ucraina

Hackerii ruşi s-au folosit de o eroare a sistemului de operare Microsoft Windows şi a altor software-uri pentru a spiona computerele folosite de NATO, Uniunea Europeană, Ucraina cât şi de mai multe companii din sectorul energiei şi al telecomunicaţiilor, potrivit unui raport al firmei de informaţii cibernetice iSight Partners, relatează Reuters.

ISight a declarat că nu ştie ce date au găsit hackerii. Totuşi, în baza obiectivelor vizate şi a conţinutului găsit în e-mailurile de phishing folosite pentru a infecta computerele cu fişiere corupte, compania suspectează că hackerii căutau informaţii despre criza din Ucraina, cât şi despre chestiuni din sectorul diplomatic, energetic şi al telecomunicaţiilor.

Campania de spionaj cibernetic durează de cinci ani, afirmă iSight, care a numit operaţiunea ”Echipa Sandworm” deoarece a găsit referinţe la seria science fiction ”Dune” în codul software folosit de hackeri.


Operaţiunea a folosit o varietate de moduri de a-şi ataca ţintele în ultimii ani, a afirmat iSight, adăugând că hackerii au început abia în august să exploateze o vulnerabilitate care se găseşte în majoritatea versiunilor de Windows.

ISight a anunţat că a transmis datele despre eroarea descoperită către Microsoft Corp şi a amânat dezvăluirea informaţiilor astfel încât producătorul de software să o poată repara. Purtătorul de cuvânt al Microsoft a anunţat că firma plănuieşte să publice marţi un update automat pentru versiunile de Windows cu erori.


Continuă lectura

AnteriorUrmător

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.