Babar: Program de spionaj dezvoltat de serviciile secrete franceze

Experții au identificat un program de spionaj, care ar putea fi opera serviciilor speciale franceze, relatează Liberation.

Babar are un părinte, care se numește Evil Bunny. Babar este un virus informatic foarte sofisticat. Descoperit în 2011 de o agenție specializată din Canada, existența lui a fost dezvăluită anul trecut de Le Monde, pe baza unui document furnizat de fostul colaborator al NSA, americanul Edward Snowden. Spionajul canadian susținea atunci, fără alte amănunte, că Babar pare a fi opera serviciilor franceze.

Două rapoarte  publicate de G Data și de expertul independent Marion Marschalek, analizează Babar pe toate părțile, disecându-l până în cele mai mici detalii și dezvaluind principalele funcționalități ale virusului. În ianuarie, G Data a descoperit un eșantion a virusului în baza sa de date.

“Ca orice elefant, Babar are urechi mari, virusul fiind capabil să asculte conversații”, notează G Data în raportul sau. “Babar permite înregistrarea mesajelor audio pe Skype sau Messenger, spre exemplu”, a completat, pentru Liberation, expertul Paul Rascagneres. 

În plus, virusul înregistrează orice intervenție pe tastatură și poate, printre altele, efectua capturi de ecran. 

“Babar este un instrument de spionaj complet, conceput pentru a spiona activitățile unui utilizator pe o mașină infectată”, scrie, pe de altă parte, Marion Marschalek. Altfel spus, este vorba de o armă de mare precizie elaborată pentru “o campanie de spionaj bine definită, cu un număr restrâns, dar atent selectate, de computere infectate”.

Potrivit Le Monde, acest virus ar fi servit, în principal, împotriva programului nuclear iranian.

Continuă lectura

AnteriorUrmător

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.