Atacurile și escrocheriile telefonice

DISTRIBUIE:

Atunci când vă gândiți la infractorii cibernetici probabil vă imaginați un coordonator malefic stând după un calculator și lansând atacuri sofisticate prin Internet. Deși mulți dintre răufăcătorii de azi folosesc, într-adevăr, tehnologii precum email-ul sau programele de mesagerie instantanee, indivizii rău famați folosesc de asemenea și telefonul pentru a-și păcăli victimele.

Există două avantaje semnificative ale utilizării telefonului. În primul rând, spre deosebire de e-mail, există mai puține soluții tehnice de monitorizare a apelurilor telefonice care să poată detecta și opri un atac. Apoi, este mult mai ușor pentru răufăcători să transmită o emoție prin telefon, ceea ce face mult mai probabil să-și păcălească victimele. 

Cum funcționează atacurile prin telefon?

Mai întâi trebuie să înțelegeți ce urmăresc acești atacatori. De obicei vă vor banii, informații sau acces la calculatorul dumneavoastră, sau pe toate trei. Fac asta păcălindu-vă să faceți cea ce urmăresc. Răufăcătorii sună la telefon oameni din întreaga lume, creând o stare ce pare a fi o urgență. Vor să vă răvășească speriindu-vă, ca să nu gândiți limpede, apoi vă zoresc să faceți o greșeală.

Atacurile și escrocheriile telefonice

Cele mai frecvente exemple sunt:

  • Cel care sună pretinde că este de la administrația financiară sau agenția națională de administrare fiscală spunând că aveți taxe neplătite. Apoi explică riscul de a ajunge în închisoare dacă nu plătiți imediat, apoi pun presiuni să plătiți aceste taxe cu un card bancar prin telefon. Aceasta este o escrocherie, căci multe administrații financiare, inclusiv ANAF, nu sună și nici nu trimit e-mail cetățenilor. Toate înștiințările oficiale se trimit prin poștă.
  • Apelantul pretinde că este reprezentant al serviciului de suport tehnic Microsoft și vă spune că aveți calculatorul infectat. Odată ce v-au convins de asta, insistă să le cumpărați programul software sau să le dați accesul de la distanță la calculatorul dumneavoastră. Microsoft nu v-ar suna niciodată acasă.
  • Primiți un mesaj înregistrat pe căsuța de mesaje audio potrivit căruia contul bancar v-a fost blocat, și că trebuie să sunați la un anumit număr pentru reactivarea contului. Atunci când sunați sunteți întâmpinați de un sistem automat care solicită să confirmați identitatea dumneavoastră, întrebându-vă o mulțime de lucruri personale. Acesta nu este în realitate banca dumneavoastră, ei pur și simplu înregistrează toate informațiile personale pentru furt de identitate.
  • O înșelătorie telefonică ce a făcut o mulțime de victime în România este cea care a ajuns să fie numită escrocheria „fiul/fiica care a avut un accident”. Escrocii sună diferite persoane, în special oameni în vârstă, și se dau avocați sau reprezentați ai unor victime.
  • Metoda „câștigător la un concurs”, cunoscută și drept metoda „premiul”. Victima este sunată și i se spune că a câștigat un premiu în bani sau un produs la un concurs, însă pentru a intra în posesia premiului trebuie să trimită mai întâi o sumă de bani.
Protejați-vă

Cea mai bună defensivă pe care o aveți în fața apelurilor telefonice frauduloase sunteți voi înșivă. Țineți minte următoarele lucruri:
  • Ori de câte ori vă sună cineva pe un ton deosebit de urgență, cerându-vă insistent să faceți ceva, fiți extrem de suspicioși. Chiar și dacă apelul telefonic pare în regulă în primă instanță, dar apoi începe să sune ciudat, puteți să vă opriți și să spuneți „nu” oricând.
  • Dacă aveți senzația că un apel telefonic primit este o escrocherie, pur și simplu închideți. Dacă vreți să verificați dacă apelul a fost unul legitim, mergeți pe site-ul organizației (cum ar fi cel al băncii) și obțineți numărul de telefon al serviciului de relații cu clienții și sunați-i dumneavoastră direct. În acest fel știți sigur că vorbiți cu organizația adevărată.
  • Nu dați crezare niciodată numărului afișat al apelantului, răuvoitorii îl pot contraface, ca să arate ca și cum apelul vine din partea unei organizații legitime, sau are un prefix telefonic identic cu al dumneavoastră.
  • Nu permiteți unui apelant să preia temporar controlul asupra calculatorului dumneavoastră sau să vă păcălească să descărcați un program software. Așa vă infectează răufăcătorii calculatorul.
  • Dacă primiți un apel telefonic de la o persoană necunoscută, lăsați apelul să intre pe căsuța de mesaje vocale. În acest fel puteți verifica apelurile necunoscute atunci când aveți timp. Și mai bine, pe multe telefoane puteți activa implicit această funcție cu opțiunea “Nu mă deranja”.
  • Instalaţi aplicaţii care identifică numerele de telefon. Ele vă vor avertiza dacă primiţi un apel-problemă.
  • Nu vă puneți numărul de telefon pe reţele de socializare
P.S. Escrocheriile ce se folosesc de atacurile telefonice sunt în creștere, mai ales apelurile telefonice venite din ţările exotice. Apeluri scurte, la care destinatarul nu apucă să răspundă. Curioşi să afle cine îi caută din insulele Maldive, Africa de Sud, Nigeria sau din Tanzania, ei sună înapoi. Fără să ştie că un singur minut vorbit le poate adăuga la factură zeci de euro în plus. La capătul celălalt nu se află decât nişte escroci care utilizează numere cu suprataxă. 

Apelul poate veni din Africa de Sud şi atacatorul poate să fie undeva din SUA şi apelul să fie redirecţionat din Statele Unite către Africa de Sud şi apoi către România. 

Dacă veţi primi un astfel de apel telefonic, nu sunaţi înapoi. Dacă cineva răspunde, veţi putea fi taxat chiar şi cu 60 de euro pe minut. Iar la întrebarea cum ajung cei care sună la numărul dumneavoastră, răspunsul e simplu: pe piaţa neagră se vând baze de date cu sute de mii, sau chiar milioane de contacte.

Sute de români primesc zilnic astfel de apeluri. Dumneavoastră sunteți cea mai bună defensivă pe care-o aveți în detecția și stoparea lor.

DISTRIBUIE: