Atacurile cibernetice au crescut cu 40% în 2014

DISTRIBUIE:
Nivelul atacurilor și infracțiunilor cibernetice săvârșite împotriva marilor companii este în creștere, avertizează cel mai recent studiu de securitate pe Internet elaborat de Symantec.

Numărul atacurilor online săvârșite împotriva companiilor cu peste 2.500 de angajați a crescut cu 40% în cursul anului trecut, afectând cinci din fiecare șase companii de această mărime. În același timp, afacerile de nivel mic și mediu au intrat și ele în vizorul infractorilor din mediul online, înregistrând o creștere de 26%, respectiv 30 de procente, arată un reportaj al canalului american NBC.
Peste un milion de noi amenințări la adresa securității cibernetice au apărut în fiecare zi a anului 2014, reprezentând viruși, programe spyware, troian și alte programe nocive, arată raportul SymantecRansomware, cea mai nouă metoda de fraudă folosită de hackeri, prin care victimele pierd accesul la fișierele din computer fiind apoi șantajate să plătească pentru recuperarea acestora, face de asemenea ravagii. 



Numărul virușilor ransomware a crescut cu 113% în cursul anului trecut, determinat de o creștere de 4.000% a atacurilor cripto-ransomware. Sumele solicitate de atacatori au variat între 300-500 de dolari pentru codul de decriptare, însă nu întotdeauna acesta a și funcționat. 


Companiile miniere, în special cele din domeniul extracției de petrol și gaze, au fost țintele favorite ale atacatorilor. Experții Symantec afirmă că sistemul de securitate cibernetică este în continuă transformare, pe măsură ce și metodele de atac se dovedesc tot mai inovative și imposibil de prevenit.


„Din privința aceasta anul 2014 se face remarcat printr-o vulnerabilitate crescută a sistemelor, atacuri derulate mult mai rapid, un număr mare de fișiere capturate pentru care s-a solicitat răscumpărare și mult mai mulți viruși decât în anii precedenți”, se explică în raport. Alarmant este faptul că, deși viteza atacurilor a crescut semnificativ, timpii de reacție a companiilor nu s-au îmbunătățit.


„Hackerii trec cu salturi rapide de sistemele de protecție ale companiilor vizate și se observă o creștere a nivelului de sofisticare în tehnica adoptată de ei”, consideră James Hanlon, expert în securitate la Symantec. 


Spre exemplu, compania a descoperit că atacatorii au început să plaseze programe aparent legale în computerele atacate, astfel încât își pot continua atacul fără riscul de a fi descoperiți de programele antivirus și de protecția din sistem. O parte dintre programele uzuale s-au transformat astfel în instrumente la îndemâna infractorilor cibernetici, care pot opera liniștiți direct de pe calculatorul victimei sau din serverele companiei țintite.


„Complexitatea atacurilor este în creștere, iar hackerii se folosesc chiar și de tehnologia pe care companiile au implementat-o pentru protecție. Atacatorii se adaptează vulnerabilităților într-un ritm mult mai rapid”, consideră Hanlon.


Pe de altă parte, numărul mare de vulnerabilități din sistemele informatice face ca sistemul de securitate să fie de multe ori depășit de sarcina de a acoperi aceste breșe, lăsând îndeajuns timp atacatorilor din mediul online să acționeze în voie. 


Sursa: business24.ro


DISTRIBUIE: