FLASH DEALS

Atacuri de tip inginerie socială

O idee greșită despre atacatorii cibernetici este că aceștia folosesc doar instrumente și tehnici foarte avansate pentru a sparge computerele sau conturile oamenilor. Atacatorii cibernetici au învățat că cea mai ușoară modalitate de a vă fura informațiile, de a vă pirata conturile sau de a vă infecta computerul este să vă înșele print-o tehnică numită inginerie socială, să faceți dvs. aceste lucruri pentru ei. 

Atacuri de tip inginerie socială

Ce este ingineria socială

Ingineria socială este un atac psihologic în care un atacator vă convinge să faceți ceva ce nu ar trebui să faceți prin diverse tehnici de manipulare. Gândiți-vă la escroci; este aceeași idee. Cu toate acestea, tehnologia de astăzi face mult mai ușor pentru orice atacator de oriunde din lume, să se prefacă că este orice sau oricine dorește și să vizeze pe oricine din întreaga lume, inclusiv pe dvs. Să nu uităm la două exemple din lumea reală:

1. Primiți un telefon de la cineva care pretinde că este de la guvern și care vă informează că nu v-ați achitat taxele și dacă nu o faceți imediat, veți fi amendat sau arestat. Apoi, vă presează să plătiți prin telefon cu un card de credit, un card cadou sau un transfer bancar, avertizându-vă că, dacă nu plătiți, puteți merge la închisoare. Apelantul de fapt nu este de la guvern, ci un atacator care încearcă să vă păcălească să-i dați bani.
2. Un alt exemplu este atacul pe e-mail numit phishing. Adică atunci când atacatorii creează un e-mail care încearcă să vă păcălească să luați o acțiune, cum ar fi deschiderea unui atașament infectat, clicul pe un link rău intenționat sau dezvăluirea unor informații confidențiale. Uneori, e-mailurile de phishing sunt generice și ușor de identificat, cum ar fi insinuarea că provin de la o bancă. Alteori, e-mailurile de phishing pot fi personalizate, deoarece atacatorii își analizează mai întâi țintele, cum ar fi un e-mail de phishing care pretinde că vine de la șeful sau colegul dvs.

Rețineți că astfel de atacuri de inginerie socială nu se limitează la apeluri telefonice sau e-mailuri; pot avea loc sub orice formă, inclusiv prin mesaje text, prin intermediul rețelelor sociale sau chiar în persoană. Cheia este să știți ce indicii trebuie să cautați.

Indicii comune ale unui atac de inginerie socială

Din fericire, bunul simț este adesea cea mai bună apărare a dvs. Dacă ceva pare suspect sau în neregulă, poate fi un atac. Cele mai frecvente indicii includ:

  • O senzație acută de urgență sau criză. Atacatorii încearcă să vă grăbească să greșiți. Cu cât senzația de urgență este mai mare, cu atât este mai probabil să fie vorba de un atac.
  • Presiunea de a ocoli sau ignora politicile sau procedurile de securitate pe care trebuie să le urmați la locul de muncă.
  • Solicitări de informații sensibile la care nu ar trebui să aibă acces sau pe care ar trebui să le cunoască deja, cum ar fi numere de cont.
  • Un e-mail sau un mesaj de la un prieten sau coleg de serviciu, și al cărui ton nu sună ca de obicei – poate că formularea este ciudată sau semnătura nu este corectă.
  • Un e-mail care pare a fi de la un coleg sau o companie legitimă, dar e-mailul este trimis utilizând o adresă personală, cum ar fi @ gmail.com.
  • Incitarea curiozității sau ceva care pare prea bun pentru a fi adevărat. De exemplu, sunteți informat că pachetul dvs. are întârziere, chiar dacă nu ați comandat nici un pachet sau că ați câștigat un premiu într-un concurs la care nu ați participat.

Dacă bănuiți că cineva încearcă să vă înșele, nu mai comunicați cu persoana respectivă. Nu uitați, bunul simț este adesea cea mai bună apărare a dvs.

SURSA