Acasă Android Aproape un miliard de dispozitive sunt afectate de virusul Stagefright

Aproape un miliard de dispozitive sunt afectate de virusul Stagefright

15
NOTĂ: Acest blog nu conţine advertoriale (articole sponsorizate/articole plătite), dar unele articole și pagini pot conține linkuri de afiliere. Susțineți acest blog cumpărând software prin aceste linkuri. Mulțumesc!
NOTE: This blog does not contain advertorials (sponsored articles/paid articles), but some articles and pages may contain affiliate links. Support this blog by purchasing software through these links. Thank you!
Cel mai recent raport de malware pe mobil publicat de furnizorul de soluții de telecomunicații Alcatel-Lucent arată că numărul de ameninţări informatice pe reţelele mobile conectate la PC-uri sau laptop-uri a crescut semnificativ în primele şase luni din 2015.

Alcatel-Lucent estimează că 80% dintre viruşii care au afectat reţelele mobile în prima jumătate a anului 2015 au provenit de pe PC-uri şi laptop-uri cu sistem de operare Windows. Procentajul s-a schimbat considerabil în ultimii doi ani, când sursele de contaminare a reţelelor mobile erau împărţite în mod egal între dispozitivele cu Windows şi Android.

PC-urile şi laptopurile sunt ţintele preferate ale hackerilor, care găsesc mereu metode noi de a profita de vulnerabilităţile sistemului de operare Windows. Astfel a crescut şi numărul de viruşi prezenţi pe smartphone-uri. 
Una dintre concluziile raportului este şi faptul că infractorii cibernetici profită rapid de oportunităţile unice oferite de terminalele mobile pentru a răspândi viruşii, astfel că 10 din 25 dintre cele mai răspândite ameninţări pe smartphone-uri sunt distribuite prin intermediul jocurilor şi a aplicaţiilor gratuite.

Analiza mai relevă și faptul că numărul de aplicaţii de tip spyphone și scareware detectate pe dispozitivele cu sisteme de operare Android sau iOS a crescut, dar și că numărul de viruşi transmişi prin intermediul reclamelor este în creştere în 2015. 

Raportul a identificat şi o aplicaţie proxy care permite hackerilor să intre anonim pe Internet prin intermediul unui telefon virusat, pe cheltuiala proprietarului dispozitivului. Raportul Motive Security Labs evidenţiază şi una dintre ameninţările posibile despre care s-a discutat în 2015 – Stagefright. Este o vulnerabilitate multimedia a sistemului de operare Android care permite hackerilor să preia controlul telefonului trimiţând un MMS cu un ataşament special. La primirea mesajului, sistemul de operare Android deschide automat ataşamentul şi în acest mod se virusează telefonul fără ca utilizatorul să facă nimic. 


Conform estimărilor, Stagefright ar putea afecta aproximativ un miliard de dispozitive.