Acasă Diverse Aproape 20% dintre utilizatorii de Internet din România blochează reclamele online

Aproape 20% dintre utilizatorii de Internet din România blochează reclamele online

8
NOTĂ: Unele articole și pagini pot conține linkuri de afiliere. Susțineți acest blog cumpărând software prin aceste linkuri. Mulțumesc!
NOTE: Some articles and pages may contain affiliate links. Support this blog by purchasing software through these links. Thank you!
Aproape 20% dintre utilizatorii de Internet din Romania folosesc programe ce blochează reclamele online – principala sursă de venit pentru furnizorii de conținut pe platforme digitale, potrivit unui raport internațional Adobe-PageFair. Raportul arată că în ultimul trimestru, la nivel global, numărul „utilizatorilor” de software de tip „ad block” a crescut cu 41% față de trimestrul al doilea din 2014, iar furnizorii de conținut pierd astfel, în 2015, venituri din publicitate estimate la 21,8 miliarde de dolari.

Raportul arată că numărul utilizatorilor de software de tip ad block a crescut de la 21 milioane la nivel internațional în ianuarie 2010 la 181 milioane în ianuarie 2015. Dacă în SUA numărul utilizatorilor de astfel de software a crescut cu 48% în ultimul an, până la 45 de milioane de utilizatori lunari activi în al doilea trimestru din 2015, în Europa numărul lor a crescut cu 35%, iar în Marea Britanie a explodat: +82% în ultimul an.

utilizatorii de Internet din România
Faptul că utilizatorii de Internet optează să nu mai vadă reclame online afectează considerabil veniturile furnizorilor de conținut de orice tip – de la servicii legale la educație și jocuri. Raportul estimează că în 2016 costul global al blocării reclamelor se va ridica la 41,4 miliarde de dolari, adică dublu față de nivelul actual. Pierderile de 21 de miliarde estimate pentru 2015 înseamnă 14% din cheltuielile globale de publicitate, deși numărul de utilizatori lunari activi înregistrați în al doilea trimestru din 2015 – 198 milioane – reprezintă doar 6% din populația online la nivel internațional.

Studiul mai arată că:
  • 26,5% dintre cei care accesează site-uri de jocuri folosesc ad block, la fel 19,1% dintre utilizatorii de rețele sociale, 17% dintre utilizatorii de site-uri de tehnologie sau din cei care accesează site-uri de educație. La polul opus, doar 2,5% dintre cei care accesează site-uri guvernamentale, 4,9% dintre utilizatorii site-urilor de organizații caritabile, 5% dintre utilizatorii de site-uri imobiliare sau de anunțuri/dating folosesc astfel de software.
  • În ultimul trimestru, cea mai mare rată de utilizare ad block se înregistrează printre utilizatorii de Chrome (126 milioane lunar, +51% față de T2 2014) și Firefox (48 milioane, +17%), dar cea mai mare creștere se înregistrează printre utilizatorii de Safari: +71%, până la 9 milioane de utilizatori lunari în T2 2015.
Sursa: HotNews