Acasă Diverse Aplicaţii false de mesagerie instant folosite pentru a pirata smartphone-urile

Aplicaţii false de mesagerie instant folosite pentru a pirata smartphone-urile

11
NOTĂ: Acest blog nu conţine advertoriale (articole sponsorizate/articole plătite), dar unele articole și pagini pot conține linkuri de afiliere. Susțineți acest blog cumpărând software prin aceste linkuri. Mulțumesc!
NOTE: This blog does not contain advertorials (sponsored articles/paid articles), but some articles and pages may contain affiliate links. Support this blog by purchasing software through these links. Thank you!

Aplicații false de mesagerie instant – precum celebra WhatsApp – sunt utilizate pentru a pirata smarphone-urile militanților civici, militarilor, avocaților sau jurnaliștilor în peste 20 de țări, printre care și România, au avertizat joi mai mulți specialiști.

Aceste aplicații „clone”, care seamănă cu cele adevărate, conțin malware care pot fura date, dar și să facă fotografii sau înregistrări audio, a avertizat grupul de militanți pentru drepturi digitale Electronic Frontier Foundation (EFF) într-un raport întocmit împreună cu societatea Lookout, specializată în securitatea cibernetică a mobilelor.

Sistemul este unul foarte simplu. Este suficient ca utilizatorul să descarce această aplicație pentru ca aceasta să poată avea acces la camera și la microfonul smartphone-ului. Software-ul spion poate recupera și datele personale stocate, precum istoricul navigărilor pe Internet, jurnalul apelurilor și SMS-urile.

În acest studiu, autorii afirmă că au descoperit o vastă „infrastructură” dedicată piratării informatice în lumea întreagă, botezată „Dark Caracal”, și mai spun că ei cred că aceasta este condusă din imobilul din Beirut (Liban) aparținând Direcției generale a securității statului libanez.

Potrivit autorilor studiului, „Dark Caracal” lansează diferite tipuri de atacuri cibernetice din 2012, aplicațiile false fiind una dintre ilustrările sale cele mai recente.

„Este o campanie mondială foarte vastă, axată pe telefoanele mobile”, apreciază Eva Galperin, responsabilă de dosarul securității cibernetice la EFF, indicând că SUA, Canada, Germania, Libanul sau Franța figurează printre țările afectate.

Potrivit unei fotografii din studiu, care ilustrează țările ce sunt ținte ale acestui atac, România este și ea vizată de „Dark Caracal”.

Sursa foto: https://blog.lookout.com/dark-caracal-mobile-apt

„Mobilul este viitorul spionajului, pentru că telefoanele dau pe dinafară informații privind viața cotidiană” a proprietarilor lor, a subliniat ea.

Potrivit cercetărilor EFF și Lookout, sute de gigaocteți de date au fost sustrase de la mii de victime în 21 de țări.

Magazinele de aplicații online, precum App Store sau Google Play, înlătura cu regularitate aplicațiile false de pe platformele lor, notează AFP.

SURSA