1. Home
  2. /
  3. Security
  4. /
  5. Android, ținta preferată a hackerilor

Android, ținta preferată a hackerilor

Peste 5 miliarde de aplicații destinate sistemului Android descărcate de utilizatori sunt vulnerabile la atacurile hackerilor care exploatează vulnerabilitățile sistemului de operare al Google, potrivit experților în securitate cibernetică, relatează CNBC, citat de Mediafax.


Circa 96% dintre virușii creați de hackeri au ca țintă sistemul Android, potrivit companiei americane FireEye, care a analizat, în perioada ianuarie-octombrie 2014, peste 7 milioane de aplicații mobile destinate Android și Apple iOS.

Cele mai utilizate sunt softurile destinate furtului de date financiare, au constatat experții în securitate cibernetică. Natura open-source a Android permite hackerilor să descopere codul din spatele unei aplicații populare și să recreeze o aplicație aproape identică, dar cu un cod care infectează dispozitivul utilizatorului.

„Poți obține integral codul, să inserezi instrucțiuni suplimentare și să creezi o aplicație care pare originală, fără ca utilizatorul să vadă diferența atunci când o folosește”, a declarat Jason Steer, director pentru strategie în domeniul tehnologiei la FireEye. Reprezentanții Google nu au putut fi contactați pentru comentarii.

Numărul softurilor rău-intenționate create pentru sistemul de operare al Google a crescut de la circa 240.000 în 2013 la peste 390.000 în primele trei trimestre din 2014. Potrivit analizei FireEye, una dintre cele mai mari vulnerabilități ale sistemului Android este felul în care aplicațiile mobile comunică informațiile serverelor. S-a constatat că cea mai mare parte a comunicării este necriptată, permițând hackerilor să intercepteze și să inoculeze un cod rău-voitor care poate infecta astfel utilizatorii finali.

Utilizatorii sunt expuși atacurilor informatice și prin intermediul publicității. Multe aplicații folosesc soft-uri de publicitate ale unor terțe părți pentru afișarea reclamelor, în vederea obținerii de venituri. Steer explică însă că astfel de colectări de date sunt deseori agresive, el avertizând că uneori aceste date sunt comunicate într-o manieră nesigură, expusă hackerilor. Nu doar aplicațiile Android sunt vulnerabile, ci și dispozitivele care funcționează cu sistemul iOS al Apple, considerat până nu demult ca foarte sigur.

În trecut, hackerii puteau exploata doar vulnerabilitățile aparatelor cu sisteme iOS decodate, care permit utilizatorilor să instaleze aplicații care nu sunt distribuite prin intermediul AppStore al Apple. Potrivit FireEye, hackerii sunt capabili în prezent să creeze viruși care să atace și aparatele cu sisteme iOS codate. 

DISTRIBUIE:

Citește și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *