Acasă IT News Amenințările malware pentru Mac depășesc acum atacurile asupra PC-urilor Windows

Amenințările malware pentru Mac depășesc acum atacurile asupra PC-urilor Windows

36
NOTĂ: Acest blog nu conţine advertoriale (articole sponsorizate/articole plătite), dar unele articole și pagini pot conține linkuri de afiliere. Susțineți acest blog cumpărând software prin aceste linkuri. Mulțumesc!
NOTE: This blog does not contain advertorials (sponsored articles/paid articles), but some articles and pages may contain affiliate links. Support this blog by purchasing software through these links. Thank you!

Mac-urile au fost prezentate deseori drept o opțiune de computing mai sigură, însă acum infractorii cibernetici își îndreaptă din ce în ce mai mult atenția înspre cei care utilizează computere Apple. Cercetătorii de la compania de securitate cibernetică Malwarebytes au analizat un an de date despre atacurile cibernetice care îi vizează pe clienții săi și au constatat că atacurile malware și alte activități malițioase care vizează Mac-urile au crescut semnificativ în ultimul an, scrie zdnet.com, citat de smartnews.ro

Amenințările malware pentru Mac depășesc acum atacurile asupra PC-urilor Windows

Potrivit cifrelor din raportul său State of Malware, 2019 a înregistrat o creștere semnificativă a atacurilor care vizează Mac-uri, comparativ cu anul anterior. În 2019, numărul mediu al „detectărilor” pe Mac a fost de 11, comparativ cu o medie de 4,8 în 2018, ceea ce înseamnă că numărul atacurilor împotriva Mac-urilor a crescut cu de peste două ori mai mult. 

Compania a declarat că numărul detectărilor de amenințări pe Mac a fost mai ridicat decât pentru utilizatorii Windows în 2019, cu o medie de 5,8 detectări pe  mașinile Windows în perioada de 12 luni. 

Cercetătorii au precizat faptul că componenta acestor amenințări care vizează Mac-urile este foarte diferită de cea a amenințărilor care vizează sistemele Windows, cea mai comună amenințare împotriva utilizatorilor Mac venind sub formă de adware și alte „programe potențial nedorite” care, deși pot fi utile ca software legitim, forțează marketing agresiv și tactici invazive pe Mac-uri. 

Și, deși sistemele Mac sunt în general bune la detectarea amenințărilor malware, aceste campanii low-level găsesc modalități de a se strecura prin apărările sistemelor într-un mod pe care cercetătorii îl descriu drept „o depășire cu mult a creșterii din partea de Windows”. 

„Deși aceste amenințări nu sunt considerate la fel de periculoase ca malware-ul tradițional, ele devin o problemă mult mai mare și mai vizibilă pentru utilizatorii Mac, care nu mai pot susține că sistemele lor sunt imune la malware”, se arată în raport. 

Aceasta nu înseamnă că toate campaniile malware care vizează utilizatorii Mac sunt low-level, deoarece există cazuri de malware troian care vizează Mac-uri, și deși nu sunt la fel de prolifice precum campaniile care vizează Windows, ele sunt în continuare periculoase pentru utilizatori. 

Si, deși atacurile împotriva utilizatorilor Mac sunt deocamdată în mare parte low-level, pe măsură ce infractorii cibernetici își dezvoltă tacticile, ar putea încerca atacuri mai distructive împotriva sistemelor Apple.