Acasă Security Amenințările cibernetice legate de vaccinare s-au intensificat în T1 2021

Amenințările cibernetice legate de vaccinare s-au intensificat în T1 2021

131
NOTĂ: Acest blog nu conţine advertoriale (articole sponsorizate/articole plătite), dar unele articole și pagini pot conține linkuri de afiliere. Susțineți acest blog cumpărând software prin aceste linkuri. Mulțumesc!
NOTE: This blog does not contain advertorials (sponsored articles/paid articles), but some articles and pages may contain affiliate links. Support this blog by purchasing software through these links. Thank you!

Atacatorii cibernetici caută în mod constant noi modalități de a fura datele utilizatorilor. Anul trecut, o categorie complet nouă de oportunități a devenit una dintre cele mai profitabile înșelătorii. Atacatorii au folosit pe scară largă scrisorile spam și paginile de phishing legate de COVID-19 pentru a beneficia de pe urma situației pandemice. Potrivit unui nou raport Kaspersky, “Spam and Phishing in Q1 2021”, atacatorii continuă să exploateze această provocare epidemiologică – de data aceasta, concentrându-se pe procesul de vaccinare.

Experții Kaspersky au descoperit diferite tipuri de pagini de phishing distribuite în întreaga lume. Pe lângă scrisorile de tip spam, destinatarii sunt invitați să se vaccineze, să ia parte la un sondaj sau să se diagnosticheze COVID-19. De exemplu, unii utilizatori din Marea Britanie au primit un e-mail care părea să provină de la Serviciul Național de Sănătate al țării. Destinatarul a fost invitat să se vaccineze, trebuind însă mai întâi să-și confirme decizia de a fi vaccinat urmând link-ul atașat în mesaj.

Amenințările cibernetice legate de vaccinare s-au intensificat în T1 2021
Un exemplu de e-mail de phishing scris în numele Serviciului Național de Sănătate din Marea Britanie

Pentru a face o programare la vaccinare, utilizatorul trebuia să completeze formularul cu datele sale personale, inclusiv detaliile de card bancar. Drept urmare, mulți oameni au oferit datele financiare și personale atacatorilor.

O altă modalitate de a avea acces la datele personale ale utilizatorilor a fost prin sondaje false legate de vaccinare. Atacatorii au trimis e-mailuri în numele marilor companii farmaceutice care produc vaccinuri împotriva visurului COVID-19, invitând destinatarii să ia parte la un scurt sondaj.

Amenințările cibernetice legate de vaccinare s-au intensificat în T1 2021
Un exemplu de e-mail fals trimis în numele producătorilor de vaccinuri

Tuturor participanților li s-a promis un cadou pentru participarea lor la sondaj. După ce răspundea la întrebări, victima era redirecționată către o pagină ce oferea „cadoul”. Pentru a primi premiul, utilizatorii erau rugați să completeze un formular detaliat cu informații personale. În unele cazuri, atacatorii au cerut inclusiv plata unei sume simbolice, pentru livrarea cadoului.

În cele din urmă, experții Kaspersky au găsit scrisori de tip spam care ofereau servicii în numele producătorilor chinezi. E-mail-urile ofereau produse pentru diagnosticarea și tratarea virusului, dar accentul era pus pe vânzarea seringilor de vaccinare.

„În 2021, am văzut o continuare a tendințelor din 2020. Infractorii cibernetici folosesc în continuare în mod activ tema COVID-19 pentru a atrage potențialele victime. Pe măsură ce au fost lansate programele de vaccinare împotriva coronavirusului, atacatorii au abordat acest proces ca momeală. Este important să ne amintim că, deși astfel de oferte pot părea foarte favorabile, probabilitatea unei tranzacții de succes este zero. Utilizatorul poate evita pierderea datelor sau, în unele cazuri, a banilor, dacă rămâne vigilent la presupusele oferte distribuite online”, comentează Tatyana Shcherbakova, expert în securitate la Kaspersky.

Pentru a evita să deveniți victima unei înșelătorii de acest fel, Kaspersky oferă următoarele sfaturi:

  • Fiți vigilenți cu orice oferte și promoții neobișnuit de generoase
  • Verificați dacă mesajele provin din surse de încredere
  • Nu accesați link-uri din e-mailuri suspecte, mesaje sau comunicații pe rețele sociale
  • Verificați autenticitatea site-urilor pe care le accesați
  • Instalați o soluție de securitate cu baze de date actualizate, care să includă informații despre cele mai recente resurse de phishing și spam

Despre Kaspersky

Kaspersky este o companie globală de securitate cibernetică fondată în 1997. Informațiile vaste despre amenințările cibernetice și experiența în securitate IT deținute de Kaspersky se materializează în mod constant în soluții de securitate și servicii inovatoare pentru a proteja companiile, infrastructura critică, autoritățile guvernamentale și utilizatorii individuali din toată lumea. Portofoliul vast al companiei include protecție endpoint de top și mai multe soluții specializate de securitate și servicii, pentru a combate amenințările digitale tot mai complexe. Peste 400 de milioane de utilizatori individuali sunt protejați de tehnologiile Kaspersky, precum și 250.000 de companii client, pe care le ajutăm să protejeze ce e mai important pentru ele. Pentru mai multe informații, vizitați www.kaspersky.com.