NOTĂ: Acest blog nu conţine advertoriale (articole sponsorizate/articole plătite), dar unele articole și pagini pot conține linkuri de afiliere. Susțineți acest blog cumpărând software prin aceste linkuri. Mulțumesc!
NOTE: This blog does not contain advertorials (sponsored articles/paid articles), but some articles and pages may contain affiliate links. Support this blog by purchasing software through these links. Thank you!
Un nou atac cibernetic de mare amploare afectează sute de mii de computere din întreaga lume în scopul de a crea și recupera o monedă virtuală fără știrea utilizatorilor. După atacul ransomware WannaCry de zilele trecute, a fost descoperit de către experți un nou atac legat de WannaCry, numit Adylkuzz.
Atacatorii din spatele Adylkuzz exploatează aceeași vulnerabilitate din sistemul de operare Windows ca amenințarea WannaCry, însă acum aceasta nu criptează datele, ci se ascunde de victimă și folosește puterea de calcul a computerelor infectate ca să genereze bani virtuali. Mai mult, după ce instalează Adylkuzz, atacatorii dezactivează protocolul responsabil de vulnerabilitatea din Windows, tocmai pentru a preveni folosirea ei de către alte grupări infracționale și a-și asigura astfel monopolul.
Închiderea mecanismului de infecție din Windows de către Adylkuzz poate fi una dintre explicațiile pentru care amploarea atacurilor WannaCry a fost redusă.
Practic, în loc să blocheze datele victimei și să aștepte ca aceasta să plătească, atacatorii câștigă acum sume mici de bani infectând un număr mare de calculatoare, fără să mai șantajeze utilizatorii. Astfel, infractorii își construiesc rețele imense de dispozitive infectate și folosesc cumulat puterea acestora pentru a genera moneda virtuală Monero.
Spre deosebire de WannaCry, noua amenințare este greu de observat întrucât nu afișează un mesaj sugestiv și nici nu afectează datele de pe calculator. Singurul efect palpabil este acela că Adylkuzz poate îngreuna funcționarea terminalului infectat, comportament care poate fi ușor confundat cu cel specific calculatoarelor de generație mai veche.
Apariția amenințării Adylkuzz confirmă previziunile Bitdefender conform cărora grupuri de atacatori vor exploata continuu vulnerabilitatea MS17-010 din sistemul de operare Windows, operată anterior de Agenția Națională de Securitate din Statele Unite ale Americii (NSA), până ce toți utilizatorii vor fi făcut actualizarea la cea mai recentă versiune.
Clienții Bitdefender care au soluția de securitate actualizată la zi sunt protejați în fața amenințărilor Adylkuzz și WannaCry.
Recomandările specialiștilor în securitate cibernetică ai Bitdefender:
- Actualizați în regim de urgență sistemul de operare Windows la cea mai recentă versiune.
- Actualizați toate programele de pe calculator și evitați să folosiți software perimat.
- Folosiți o soluție de securitate performantă și actualizată la zi.
Bitdefender reamintește că toate calculatoarele care rulează versiuni neactualizate ale Windows sunt vulnerabile în fața atacurilor cibernetice – de la ransomware și troieni, până la amenințări avansate persistente folosite în scopuri de spionaj.
Notă:
Sute de mii de terminale din companii și instituții publice din întreaga lume au fost lovite în ultimele zile de amenințarea cibernetică de tip ransomware WannaCry, care folosește o vulnerabilitate prezentă în majoritatea versiunilor sistemului de operare Windows. La mijlocul lunii martie 2017, Microsoft a furnizat un patch care blochează exploatarea vulnerabilității MS17-010, dar un număr necunoscut de calculatoare și servere la nivel global – inclusiv cele care folosesc versiuni învechite ale Windows – nu au primit respectiva actualizare și riscă să fie infectate în orice moment.
Despre vulnerabilitatea MS17-010, denumită și EternalBlue, s-a vorbit pentru prima oară în luna aprilie, ca parte dintr-o campanie mai amplă de sustragere de date de către Agenția Națională de Securitate din SUA (NSA). De această dată, atacatorii exploatează vulnerabilitatea care ar fi fost folosită atunci în scopuri de spionaj de către agenții guvernamentale pentru a livra victimelor diverse amenințări informatice.