NOTĂ: Acest blog nu conţine advertoriale (articole sponsorizate/articole plătite), dar unele articole pot conține linkuri de afiliere. Susțineți acest blog cumpărând software prin aceste linkuri. Mulțumesc!
NOTE: This blog does not contain advertorials (sponsored articles/paid articles), but some articles may contain affiliate links. Support this blog by purchasing software through these links. Thank you!
Advanced Mobile Location (AML) este o tehnologie de localizare gratuită a locației, care poate fi cu ușurință implementată și în România, trimițând automat la 112 poziția ta, dar din motive numai de guvernanții noștri știute (oare de ce?🤔) nu s-a vrut a fi implementată. AML este implementată de câțiva ani de zile în jumătate din țările europene și este suportată de toate smartphone-urile din prezent.
Advanced Mobile Location funcționează automat. Când inițiezi apelul către 112, telefonul pornește automat GPS-ul și wifi-ul și se folosește de ele pentru a determina poziția precisă în care te afli (prin GPS) sau măcar una aproximativă (prin wifi). Odată determinată, poziția este trimisă automat prin SMS către serviciile de urgență. Practic, în timp ce operatorul 112 îți răspunde la apel, primește deja și SMS de la tine și vede pe ecran unde te afli (în mai puțin de 2 minute!!!).
Nu necesită instalarea vreunei aplicații, nu necesită nimic din partea apelantului, acesta probabil nici nu știe că telefonul său face asta pe fundal.
Google a implementat AML în telefoanele Android încă din 2016 și a făcut-o pe toate versiunile de la 2.3 încoace. Este practic imposibil să ai telefon Android fără AML integrat în firmware. Apple a implementat AML în iOS în martie 2018, odată cu versiunea iOS 11.3.
AML nu funcționează în România pentru că operatorii telecom trebuie să implementeze și ei AML, că altfel telefonul tău nu “știe” că poate folosi acest serviciu, și desigur serviciul 112 trebuie să-l implementeze la rândul său. Pe scurt, este nevoie de o colaborare STS-ANCOM-operatori telecom, dar și IGSU.
AML este susținut de European Emergency Number Association, cei din spatele numărului 112 la nivel european. Conform unui raport din iunie 2019, Austria, Belgia, Estonia, Finlanda, Islanda, Irlanda, Lituania, Moldova (WHAT???), Olanda, Noua Zeelandă, Norvegia, Slovenia, Emiratele Arabe Unite, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii au implementat tehnologia AML. Acolo, când suni la numărul de urgență și zici că te-a răpit cineva, polițiștii sunt trimiși la locul corect.