Acasă Diverse Acest test vă va spune cât de ușor puteți cădea pradă escrocheriilor...

Acest test vă va spune cât de ușor puteți cădea pradă escrocheriilor online

6
NOTĂ: Acest blog nu conţine advertoriale (articole sponsorizate/articole plătite), dar unele articole și pagini pot conține linkuri de afiliere. Susțineți acest blog cumpărând software prin aceste linkuri. Mulțumesc!
NOTE: This blog does not contain advertorials (sponsored articles/paid articles), but some articles and pages may contain affiliate links. Support this blog by purchasing software through these links. Thank you!

Oamenii de știință de la universitățile din Cambridge și Helsinki au elaborat un test care măsoară susceptibilitatea unei persoane de a cădea pradă escrocheriilor online și altor tipuri de infracțiuni de pe internet. Chestionarul numit – „Susceptibility to Persuasion – II” (StP-II)  trece participanții printr-o serie de întrebări care dezvăluie cât de susceptibili sunt să cedeze în fața unor tehnici de persuasivitate.

Acest test vă va spune cât de ușor puteți cădea pradă escrocheriilor online

Prima versiune a testului, StP-I, a fost lansată acum cinci ani. Noua versiune a fost descrisă ca fiind „mult mai cuprinzătoare și mai amplă” față de StP-I. Detaliile noului test sunt descrise într-o lucrare numită „We will make you like our research: The development of a susceptibility-to-persuasion scale„.

Testul se învârte în jurul a zece categorii care sunt folosite ca predictori ai susceptibilității către fraudă. Atributele măsoară diferite trăsături de personalitate, din cauza cărora unii oameni pot fi mai predispuși să cadă victime fraudelor mai ușor față de alții.

Categoriile includ premeditare, consecvență, căutare de senzații, auto-control, influență socială, similitudine, preferințe de risc, atitudini față de publicitate, nevoia de cunoaștere și unicitate. Fiecare dintre ele s-a dovedit a fi un factor de susceptibilitate la persuasiune, evident în măsuri diferite și etape diferite ale procesului. Dintre toate variabilele, totuși, eșecul de a lua în considerare posibilele consecințe ale acțiunilor proprii a fost considerat cel mai puternic predictor al susceptibilității către fraudă.

La final, beneficiarul chestionarului primește o interpretare automată a rezultatelor.

Potrivit cercetătorilor, „instrumentul lor psihometric modular generalizat” ar putea fi util și pentru recrutarea în profesii specifice, pentru screening-ul personalului militar sau pentru stabilirea profilului psihologic al infractorilor cibernetici.

SURSA