Acasă Diverse 65,0% dintre gospodăriile din România au avut acces la internet în 2016

65,0% dintre gospodăriile din România au avut acces la internet în 2016

5
NOTĂ: Acest blog nu conţine advertoriale (articole sponsorizate/articole plătite), dar unele articole și pagini pot conține linkuri de afiliere. Susțineți acest blog cumpărând software prin aceste linkuri. Mulțumesc!
NOTE: This blog does not contain advertorials (sponsored articles/paid articles), but some articles and pages may contain affiliate links. Support this blog by purchasing software through these links. Thank you!

Într-un comunicat de presă transmis luni de Institutul Național de Statistică (INS) se arată că 65,0% dintre gospodăriile din România au avut, în anul 2016, acces la reţeaua de internet de acasă, 65,4% dintre acestea fiind localizate în mediul urban. 

Potrivit rezultatelor anchetei privind accesul populaţiei la tehnologia informaţiilor şi comunicaţiilor în gospodării, în anul 2016, aproape două din trei gospodării din România (65,0%) au acces la reţeaua de internet de acasă. Faţă de anul 2015, ponderea gospodăriilor cu acces la internet a crescut cu 4 puncte procentuale, iar ponderea utilizatorilor de internet cu vârste cuprinse între 16 – 74 ani a crescut cu 1,2 puncte procentuale, numărul acestora ajungând la 10,6 milioane de persoane.

În profil teritorial, la nivelul anului 2016, conectarea la internet a fost mai răspândită în cadrul gospodăriilor din regiunea Bucureşti-Ilfov (peste 4 din 5 gospodării aveau acces la internet de acasă), urmată la mare distanţă de regiunile Nord-Vest, Vest, Sud-Vest Oltenia, Centru şi Sud-Est. Cele mai mici ponderi ale gospodăriilor cu conectare la internet, sunt înregistrate de regiunile Sud-Muntenia (58,0%) şi Nord-Est (57,1%).

Tipurile de conexiune folosite la accesarea internetului de acasă sunt în proporţie de 86,8% conexiunile broadband fixe (conexiunile de bandă largă fixe), urmate la mare distanţă de conexiunile broadband mobile (43,2%) şi de conexiunile narrowband (10,3%).

65,0% dintre gospodăriile din România au avut acces la internet în 2016

Cele mai multe gospodării care au optat pentru conexiunile broadband fixe la internet, în anul 2016, provin din regiunile Bucureşti-Ilfov (16,2%), Nord-Est şi Nord-Vest (13,8% fiecare) şi respectiv Sud-Muntenia (13,4%). Prin intermediul conexiunilor broadband mobile s-au conectat mai frecvent gospodăriile din Sud-Muntenia (15,5%), Bucureşti-Ilfov (14,9%) şi Sud-Est (14,2%).

Din totalul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 16 şi 74 ani, proporţia celor care au folosit vreodată internetul a fost de 69,7%, din care 85,3% în ultimele 3 luni. Dintre utilizatorii curenţi, 71,3% folosesc internetul cu frecvenţă zilnică sau aproape zilnică.

Pe regiuni de dezvoltare, ponderea persoanelor care au utilizat internetul a fost de 88,4% în regiunea Bucureşti – Ilfov şi constituie cel mai ridicat procent din ţară. La distanţă considerabilă, urmează regiunile Nord – Vest şi Centru cu 71,9%, respectiv 71,7%, iar celelalte regiuni prezentând proporţii de sub 70%.

Proporţia bărbaţilor care folosesc sau au folosit vreodată internetul este puţin mai mare decât cea a femeilor: 72,2% faţă de 67,2%.

Ponderile persoanelor care utilizează internetul au un trend descendent la o analiză pe grupe de vârstă, în sensul că majoritatea persoanelor din grupa de vârstă 16-34 ani (91,9%) folosesc internetul, iar procentul scade cu înaintarea în vârstă. Ponderea persoanelor cu vârsta cuprinsă între 55 şi 74 ani a ajuns la doar 38,4%.