Acasă Diverse 55% din aplicațiile instalate pe PC-urile cu Windows din întreaga lume sunt...

55% din aplicațiile instalate pe PC-urile cu Windows din întreaga lume sunt învechite

14
NOTĂ: Acest blog nu conţine advertoriale (articole sponsorizate/articole plătite), dar unele articole și pagini pot conține linkuri de afiliere. Susțineți acest blog cumpărând software prin aceste linkuri. Mulțumesc!
NOTE: This blog does not contain advertorials (sponsored articles/paid articles), but some articles and pages may contain affiliate links. Support this blog by purchasing software through these links. Thank you!

Aproximativ 55% dintre aplicațiile instalate pe PC-urile Windows sunt învechite, putând pune în pericol securitatea utilizatorilor prin defecțiunile software pentru care au fost deja emise patch-uri de către furnizori, potrivit rezultatelor unei cercetări efectuate de către compania de securitate Avast, iar acest număr a crescut de la 48%, cum se indica în raportul anterior. 

55% din aplicațiile instalate pe PC-urile cu Windows din întreaga lume sunt învechite

Bazându-se pe date anonime și agregate de la peste 163 milioane de dispozitive din întreaga lume, raportul tendințelor PC al Avast sugerează că aproape unul din șase utilizatori Windows 7 și unul din zece utilizatori Windows 10 rulează pe versiuni învechite ale sistemului lor de operare, expunându-i risculului de exploatare a vulnerabilităților de securitate la nivel de sistem, scrie zdnet.com, citat de smartnews.ro

Printre aplicațiile cel mai frecvent neactualizate se numără Adobe Shockwave, VLC Media Player, Skype, Java Runtime Environment și 7-Zip Filemanager. De asemenea, raportul mai arată că browserul Mozilla Firefox este cel mai frecvent neactualizat, în timp ce Google Chrome este cel mai folosit browser, dar și program, la nivel mondial.
 
Dezactivarea instalării actualizărilor și executarea aplicațiilor învechite poate cauza probleme tehnice şi bug-uri pentru utilizatori, însă, mai important, executarea software-ului învechit poate deschide o ușă hackerilor, pentru a profita de găurile existente în programele cărora nu li s-au aplicat actualizările critice de securitate. 
 
Spre exemplu, s-a descoperit că 7-Zip avea defecțiuni de securitate care permiteau atacatorilor de la distanță să provoace atacuri denial of service, să execute coduri arbitrare și să exploateze o vulnerabilitate heap overflow. 7-Zip a remediat vulnerabilitățile după ce acestea au fost descoperite, însă utilizatorii care nu și-au actualizat software-ul de atunci continuă să fie expuși riscului de atac. 
 
Însă nu doar aplicațiile sunt vulnerabile la atacuri din cauza neactualizării. Un număr semnificativ de utilizatori rulează pe sisteme de operare Windows care nu au primit actualizările de securitate relevante. 
 
Windows 7 este încă folosit pe milioane de PC-uri, dar șocant este că 15% dintre utilizatori nu primesc actualizări de securitate deoarece continuă să folosească o versiune beta pre-release a sistemului de operare, a declarat Avast. 
 
Între timp, milioane de utilizatori folosesc versiuni învechite ale ultimului sistem de operare Microsoft, Windows 10, ceea ce îi expune riscului de atac.