Home / Cele mai bune 10 motoare de căutare pentru începători

Cele mai bune 10 motoare de căutare pentru începători

Cei mai mulţi utilizatori folosesc motorul de căutare Google atunci când vor să caute ceva pe internet. Deşi considerat cel mai bun, nu este şi cel mai uşor de folosit, mai ales de către începători în ale computerelor.

Cei mai mulţi utilizatori doresc un singur motor de căutare şi care să ofere trei caracteristici principale:
  1. Rezultate relevante 
  2. Uşor de citit şi să ofere o interfaţă ordonată
  3. Să includă opţiuni utile pentru a extinde sau a restrânge o căutare
Pornind de la aceste criterii importante, cititorii About.com au alcătuit un top al celor mai bune motoare de căutare pentru începători. Cunoscut anterior sub denumirea de Ask Jeeves, acest motor de căutare a fost fondat în 1996. Cu o interfaţă simplă şi cu rezultate în căutare foarte bune, Ask.com grupează informaţia pentru ca totul să fie mult mai la îndemână pentru utilizator. 

2. Bing

Creat de Microsoft, a fost cunoscut anterior sub denumirile de Live Search, Windows Live Search şi MSN Search. Din iulie 2009, în încercarea de a detrona Google, a fuzionat cu motorul de căutare Yahoo, acesta din urmă afișând rezultatele furnizate de Bing. 


DuckDuckGo este un motor de căutare care utilizează informații din mai multe surse, cum ar fi site-urile crowdsourced ca Wikipedia și din parteneriatele cu alte motoare de căutare, cum ar fi Yandex, Yahoo!, Bing și WolframAlpha, pentru a obține rezultatele sale. Politica acestui motor de căutare spune că acesta protejează viaţa privată şi nu înregistrează informaţii despre utilizator.

Dogpile este un motor de căutare care preia rezultatele de la Google, Yahoo! și Yandex și include rezultatele de la mai multe motoare de căutare populare, inclusiv cele de la furnizorii de conținut audio și video. 

Webopedia este unul dintre site-urile cele mai utile de pe World Wide Web. Creat ca o sursă enciclopedică, Webopedia te învaţă tot ce vrei să ştii despre tehnologie, internet şi IT. 

6. Yippy 

Yippy (fostul “Clusty”) este un motor de tip metasearch, dezvoltat de Vivisimo şi care oferă grupuri de rezultate. Acest motor de căutare te ajută să găseşti mai uşor conţinut obscur şi informaţii specializate care, de multe ori, apar printre ultimele rezultate pe alte site-uri.  

Un motor de căutare mai puţin obişnuit, Internet Archive este destinaţia favorită pentru iubitorii de site-uri web vechi. Internet Archive păstrează în general conţinutul vechi al multor site-uri web, devenind astfel foarte util dacă dorim să căutăm, spre exemplu,  conţinut de acum 10 sau 20 de ani.

8. Mahalo

Mahalo este un motor de căutare human-powered. Toate rezultatele căutărilor sunt selectate manual de o echipă de editori, fiind un fel de Wikipedia ţinut sub control. Tehnica folosită oferă rezultate mai puţine, dar cu o calitate a informaţiei obţinută mult crescută.
9. Yahoo

Oferit de anul trecut şi în limba română, acest motor de căutare poate fi un bun loc pentru începători, mai ales că în cadrul portalului, se oferă multe informaţii din multe domenii.

10. Google 

Cel mai folosit motor de căutare din lume, Google oferă rezultate rapide şi relevante. Pentru începători, poate fi însă mai dificil de navigat,  fiind supus de multe ori “atacurilor” unor site-uri mari, care vor să ajungă (şi de cele mai multe ori reuşesc) prin metode mai puţin ortodoxe printre primele rezultate

Check Also

Oscobo, motorul de căutare care nu stochează date personale

În ultimii ani, o dată cu amploarea rețelelor sociale și apariția a numeroase tehnologii digitale, tot mai …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *