16 lucruri despre VPN pe care probabil nu le știați

După cum probabil știți deja, VPN-ul se numără printre cele mai fiabile și mai sigure servicii care asigură confidențialitatea datelor personale online. Deși utilizarea VPN-urilor este în continuă creștere, oamenii încă nu cunosc multe lucruri fascinante despre VPN-uri.

16 lucruri despre VPN pe care probabil nu le știați

Din ce în ce mai mulți indivizi și organizații se bazează pe VPN-uri pentru a-și asigura datele pe internet, precum și pe alte rețele publice. 

Iată 16 lucruri interesante despre VPN-uri pe care probabil nu le știați.

 1. Furnizorii VPN vă păstrează datele doar pentru ei. Există o concepție greșită pe scară largă că furnizorii VPN păstrează jurnalele clienților în scopul de a le preda autorităților guvernamentale. Acest lucru este fals! Cu toate acestea, există unele țări în care guvernele pot solicita ca furnizorii să predea aceste jurnale.
 2. Majoritatea utilizatorilor VPN nu piratează. Mulți presupun că cei care folosesc serviciile VPN o fac pentru a rămâne protejați în timp ce torrentează sau fac alte lucruri ilegale. Realitatea este că 77% dintre utilizatorii VPN plătesc pentru conținut premium în fiecare lună.
 3. Un VPN este similar cu un firewall, cu excepția faptului că nu poate fi detectat. În timp ce firewall-urile sunt ca un sifter care verifică pachetele de date care intră și ies dintr-o rețea sau computer (și vă protejează împotriva virușilor), VPN-urile folosesc criptarea tunelului pentru a vă asigura că informațiile dvs. se deplasează între servere și fac mai dificil ca anumite lucruri (ca virușii) să ajungă la rețea sau la computer. Ambele caracteristici protejează lucruri diferite și sunt la fel de importante.
 4. PPTP este cel mai vechi protocol VPN. Gurdeep Singh-Pall, inginer de software la Microsoft, a dezvoltat PPTP (Protocolul de Tunel Peer-to-Peer) la mijlocul anilor 1990 și a pregătit calea pentru VPN-uri. Deși mulți susțin că PPTP este cel mai rapid din toate protocoalele, acesta a fost inițial conceput pentru acces dial-up și are cel mai scăzut nivel de criptare. Proiectul standardizat de IPsec a fost introdus în 1996.
 5. Majoritatea celor ce folosesc serviciile VPN o fac pentru a accesa divertisment mai bun. Din 138.962 de utilizatori de internet cu vârste cuprinse între 16 și 64 de ani din 40 de țări care au participat la o cercetare de utilizare a unui VPN, făcută de GlobalWebIndex , 51% dintre ei au declarat că folosesc un VPN pentru a accesa divertisment mai bun. 
 6. Utilizarea unui VPN nu vă face complet anonim. Chiar dacă unele servicii VPN garantează navigarea pe internet anonimă, nu este în întregime anonimă. Chiar dacă nu au nevoie de informații despre dvs., vă pot identifica în continuare prin adresa IP. Dar nu este ceva de care trebuie să vă fie frică, deoarece serviciile nu încearcă să vă dezvăluie identitatea.
 7. Încă mai puteți fi hăckuit cu o rețea VPN. Așa este, deși este extrem de greu să se întâmple acest lucru. Hacking-ul într-o conexiune VPN implică fie ruperea criptării prin folosirea vulnerabilităților cunoscute, fie prin furtul cheii prin intermediul unor mijloace murdare. Atacurile criptografice sunt folosite de hackeri și criptanalizatori pentru a recupera textul liber din versiunile criptate fără cheie. Majoritatea eforturilor implică, de obicei, furtul cheilor care este mult mai ușor decât ruperea criptării. Asta fac de obicei agențiile de spionaj atunci când se confruntă cu astfel de provocări.
 8. Nu toate serviciile VPN funcționează în țări cu cenzură. Serviciile VPN sunt ușor de detectat ca fiind servicii VPN. Țările cu cenzură precum China sunt capabile să detecteze cu ușurință serviciile VPN, deoarece nu se amestecă cu traficul obișnuit. De aceea, majoritatea serviciilor VPN nu funcționează deloc în China. Unele guverne și chiar companii au dezvoltat detectoare VPN care vă împiedică să depășiți restricțiile cu ajutorul unei rețele VPN.
 9. VPN-urile vă pot economisi bani pe abonamente. Abonamentele la serviciile de streaming sau alte site-uri internet își ajustează prețurile în funcție de locația dvs. Utilizarea unui VPN pentru a vă schimba adresa IP poate reduce prețul unui abonament online 😉 . 
 10. Asiaticii utilizează VPN-urile mult mai mult decât europenii și americanii (vezi infograficul). 
 11. Serviciile VPN gratuite nu prea sunt servicii VPN. “Serviciile VPN” gratuite colectează date și uneori le oferă altor părți, ceea ce reprezintă un risc. Serviciul VPN de la Facebook, care a fost oprit la puțin timp după ce a fost deschis , a fost un exemplu perfect în acest sens. Acesta a fost numit Onavo și a colectat tot felul de date despre dvs., pe care Facebook le-a folosit apoi în scopuri publicitare.
 12. VPN-urile vă permit să accesați conținut blocat. În timp ce navigați online, există momente când anumiți furnizori de servicii Internet (ISP) blochează accesul utilizatorilor la site-uri web. De fapt, ISP-urile, guvernele sau chiar site-urile web blochează uneori conținutul în funcție de locația dvs. Nu numai că serviciile VPN evită astfel de restricții și oferă acces deplin la conținut, dar vă permit, de asemenea, să descărcați conținutul de pe Internet fără efort.
 13. VPN-urile vă pot economisi bani pe hoteluri și zboruri. Site-urile web modifică prețurile la biletele de avion și oferte hoteliere în funcție de localizarea dvs. Puteți să vă modificați locația „virtuală” cu un VPN și să economisiți bani în următoarea călătorie. Pentru a modifica locațiile, cookie-urile dvs. de browser trebuie să fie șterse sau să navigați în modul privat. Dar, asigurați-vă că evitați VPN-urile în timp ce accesați e-banking și PayPal deoarece au existat cazuri de blocare a conturilor din cauza suspiciunii de utilizare frauduloasă.
 14. Un VPN vă poate oferi uneori o viteză mai rapidă de internet. În întreaga lume, ISP-urile activează în mod activ traficul web al oamenilor, ceea ce determină viteze mai scăzute decât cele anunțate pe Internet. Acest lucru este comun cu activitățile de lățime de bandă ridicată, cum ar fi streaming video HD. Utilizarea VPN-urilor puternic criptate împiedică ISP-ul să scadă viteza anumitor site-uri web.
 15. Din 196 de țări, 30 au interzis VPN-urile. În țările cu legi autoritare, VPN-urile sunt interzise pentru accesul online. Autoritățile interzic VPN-urile pentru a avea control complet asupra practicilor online ale cetățenilor lor. Coreea de Nord, China, Iran, Arabia Saudită, Vietnam, Myanmar, Siria și Rusia se numără printre cele 30 de țări în care VPN-urile sunt interzise.
 16. Serviciile VPN nu sunt acceptate pe unele platforme. Serviciile VPN funcționează pe dispozitive iPhone, iPad, dispozitive Android, dispozitive Fire TV (Amazon), MacOS, Linux și Windows, dar nu funcționează pe PS4, PS5, Xbox sau orice alte console și nici pe Apple TV, Roku, Chromecast și majoritatea Smart TV-urilor. De ce? Deoarece aceste platforme nu acceptă deloc serviciile VPN 😉 . 

Citiți și: Top 10 VPN pe care să le folosești cu încredere

NOTĂ: Acest blog nu conține advertoriale (articole plătite). În schimb, o mică parte din articolele existente conțin linkuri de afiliere. Susțineți acest blog cumpărând (software) prin aceste linkuri. Mulțumesc!