Acasă IT News ? 1911- Număr unic de urgență dedicat raportării incidentelor de securitate cibernetică

? 1911- Număr unic de urgență dedicat raportării incidentelor de securitate cibernetică

22
NOTĂ: Acest blog nu conţine advertoriale (articole sponsorizate/articole plătite), dar unele articole și pagini pot conține linkuri de afiliere. Susțineți acest blog cumpărând software prin aceste linkuri. Mulțumesc!
NOTE: This blog does not contain advertorials (sponsored articles/paid articles), but some articles and pages may contain affiliate links. Support this blog by purchasing software through these links. Thank you!

Persoanele fizice, juridice și instituțiile publice din România pot accesa de acum numărul unic 1911 pentru a raporta incidentele de securitate cibernetică pe care le-au constatat.

? ???? - Număr unic de urgență dedicat raportării incidentelor de securitate cibernetică

„Prin Centrul Național de Răspuns la Incidentele de Securitate Cibernetică – CERT-RO un număr unic 1911, apelabil din toate rețelele și la care vor putea fi raportate incidentele de securitate cibernetică de către persoanele fizice, juridice și instituții publice, oferindu-li-se prin Call Center o asistență primară și consiliere pentru diagnosticare și remediere.

Totodată, pe lângă reacţia rapidă la asemenea incidente, astfel de raportări pot ajuta CERT-RO în procesul de diseminare către public a informaţiilor legate de anumite tipuri de amenințări cu o prezență activă în România. Informarea corectă și coordonată este vitală pentru limitarea pagubelor şi protejarea utilizatorilor.

De altfel, vă încurajez să testați chiar din acest moment acest serviciu. Prin acest nou serviciu guvernamental încurajăm în mod special notificarea informațiilor corespondente incidentelor de securitate cibernetică din partea IMM-urilor sau a cetățenilor care sunt adesea afectați de campanii malițioase specifice”, a anunțat ministrul Comunicațiilor, Alexandru Petrescu.

Potrivit ministrului, inițiativa survine în contextul în care, la nivel național, educația digitală în domeniul securitatii informațiilor continuă să fie deficitară.

„Se estimează ca atacurile cibernetice prejudiciază anual economia globală cu peste 400 de miliarde de euro, iar impactul economic al criminalității cibernetice a crescut de cinci ori, din 2013, fiind considerat o provocare pentru însăși securitatea internă a Uniunii Europene. În Europa, peste 50% dintre cetațeni se consideră neinformați cu privire la amenințările cibernetice, iar 70% dintre întreprinderi au protecții minime privind aceste riscuri.

În România, educația digitală în domeniul securității informațiilor continuă să fie deficitară, majoritatea alertelor procesate de CERT-RO, circa 87,8%, se referă la sisteme informatice vulnerabile, compromise sau infectate cu diverse variante de malware, situație influențată și de nivelul scăzut al abilităților digitale individuale. Astfel, reacția rapidă la asemenea incidente, precum și diseminarea informației către public este vitală pentru limitarea pagubelor și protejarea utilizatorilor”, a spus oficialul.

Ministrul Comunicațiilor a precizat, totodată, că, în anul 2018, România a fost atât generatoare de incidente de securitate cibernetică, dar și țintă a acestora, iar riscul este evaluat la nivel mediu, însă tendința este în creștere.